Nieuw geneesmiddel vertraagt alzheimer met een derde
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Het farmaceutische bedrijf Eli Lilly heeft een geneesmiddel ontwikkeld dat de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer met een derde vertraagt. Zo meldt VRTNWS. Het geneesmiddel heet lecanemab en werkt door de ophoping van amyloïde-eiwitten in de hersenen te verminderen. Amyloïde-eiwitten zijn een van de belangrijkste oorzaken van alzheimer, een vorm van dementie die leidt tot geheugenverlies en cognitieve achteruitgang.

Lecanemab is het tweede geneesmiddel dat een positief effect heeft op alzheimer. Het eerste geneesmiddel, aducanumab, werd vorig jaar goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten, maar kreeg veel kritiek vanwege de hoge kosten en de twijfelachtige werkzaamheid. Lecanemab lijkt beter te werken dan aducanumab en heeft minder bijwerkingen. Het kan leiden tot zwelling of bloedingen in de hersenen, maar deze zijn meestal mild en omkeerbaar.

Lecanemab is nog niet goedgekeurd voor gebruik in Europa of de Verenigde Staten. Het bedrijf moet nog meer gegevens verzamelen om de veiligheid en effectiviteit van het geneesmiddel te bewijzen. Het is ook nog niet duidelijk hoeveel het geneesmiddel zal kosten en wie er toegang toe zal krijgen. Het geneesmiddel is bedoeld voor mensen met een milde vorm van alzheimer, die nog niet te veel schade hebben opgelopen in hun hersenen.

De ontwikkeling van lecanemab is een belangrijke doorbraak in de strijd tegen alzheimer, een ziekte waarvoor nog geen genezing bestaat. Het geneesmiddel kan de kwaliteit van leven en de onafhankelijkheid van alzheimerpatiënten verbeteren en hun familieleden en verzorgers ontlasten. Het kan ook nieuwe inzichten opleveren in het begrijpen en behandelen van deze complexe ziekte.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten