‘Buurtbankjesdag’: een buurthuis in de open lucht om de sociale samenhang te versterken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting De Buurt

Stichting De Buurt – een stichting zonder winstoogmerk die de sociale samenhang in buurten versterkt – wil dat zondag 21 mei ‘Buurtbankjesdag’ wordt. Ze nodigt heel Nederland uit die dag ramen en deuren te openen, een bankje buiten te zetten en buren uit te nodigen. Uiteindelijk doel is dat deze bankjes het hele jaar door dé ontmoetingsplek voor buren wordt, als een soort buurthuis in de openlucht. Haar doel is de onderlinge band tussen buren te versterken.
De stichting werkt samen met organisaties die allemaal streven naar een betere en fijnere buurt, waarin je elkaar helpt, kent en groet. De stichting is een Erkend Goed Doel (CBF), heeft een ANBI status en is een ‘social enterprise’. Het begrip ‘social enterprise’ staat voor een ‘sociale onderneming’ die allereerst vanuit een maatschappelijke missie onderneemt, een dienst of product levert, met een verdienmodel werkt en winst ziet als middel in plaats van doel.


Het project ‘BuurtBankjes’ van de stichting bevat een netwerk van particuliere gevelbankjes die door  alle buurtbewoners gebruikt mogen worden. De bankjes zijn een uitnodiging om het gesprek met elkaar aan te gaan en eens wat vaker naar elkaar om te kijken. Het streven van de stichting is om met de bankjes zoveel mogelijk ontmoetingsplekken door het hele land te creëren. Zo wordt de sociale samenhang in de buurt versterkt, worden verschillende soorten mensen met elkaar verbonden en wordt de straat weer een aangename plek om te vertoeven.

Ontmoet jouw buren

Door ontmoetingen te stimuleren poogt ‘BuurtBankjes’ iets te doen aan de groeiende polarisatie. Dat is hard nodig, zo blijkt ook uit de aanmeldingen, want die stromen inmiddels binnen. In zijn boek De verdeelde Nederlanden concludeert hoogleraar Sjoerd Beugelsdijk dit ook. Daarin schrijft hij: ‘Onze leefwerelden groeien uit elkaar. Nederlanders herkennen zich steeds minder in elkaar. De perfecte storm voor het oplaaien van polarisatie. Om deze verdeeldheid tegen te gaan moeten we ons best doen zoveel mogelijk verschillende soorten mensen te ontmoeten.’

Directeur van de stichting en organisator Maarten Hupkes over zijn buurtbankje: “Het buurtbankje voor mijn huis wordt nu al een jaar gebruikt door mijn buurman, scholieren en ja, ook daklozen die wachten tot de opvang tegenover mijn huis opengaat. Elke keer als ik langsloop maak ik een praatje en dat verrijkt mijn leven op manieren die ik mij eerder niet had kunnen voorstellen.”
Een andere ‘bankjesggastgever’: “Het moment dat mij het meest is bijgebleven is het moment dat een buur zei: ’ik moet mijn oordeel over jou veranderen en mezelf eraan herinneren eerst met iemand kennis maken voor ik oordeel’”.

“Tijd en gelegenheid om weer naar elkaar te luisteren.”

Hoogleraar Sjoerd Beugelsdijk: “De hamvraag is: hoe verhogen we de kans dat je mensen tegenkomt die niet op je lijken? Het initiatief van de BuurtBankjes draagt hier perfect aan bij. Het stimuleert ontmoetingen en daarmee gesprekken tussen verschillende soorten mensen. Het geeft tijd en gelegenheid om weer naar elkaar te luisteren. Wie weet kom je erachter dat je meer met elkaar gemeen hebt dan je van tevoren dacht.”

Belangrijke interne regels

Bij ‘De Buurt’ werken betaalde én vrijwillige krachten die zich samen inzetten voor de doelen van de stichting. Een Raad van Toezicht houdt toezicht op het functioneren van de directeur-bestuurder, op het beleid, strategie, financiën en de algemene zaken. In de statuten zijn belangrijke interne regels vastgelegd, zoals een Klachtenprotocol inclusief Vertrouwenspersoon, een Handboek Gedrag waarin staat wat de stichting verstaat onder ‘integer handelen’ en wat zij doet om dit te waarborgen. En om alles rond de vrijwilligers in goede banen te leiden is een Vrijwilligersbeleid opgesteld dat actief met de vrijwilligers wordt gecommuniceerd.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten