Kansarme jongeren in Latijns-Amerika aan een toekomst helpen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Bolivia Komité Geldrop


Met Sinterklaasbezoeken geld ophalen en dat besteden aan kansarme jongeren in Latijns-Amerika om hen met een studiebeurs een ontwikkelingsmogelijkheid te bieden. Hiermee dragen 130 vrijwilligers van de Stichting Bolivia Komité Geldrop al vijftig jaar bij aan een verbeterde sociale/maatschappelijke toekomst voor deze jongeren en hun nabije omgeving. Al een kleine honderd jonge mensen zijn door de vrijwilligers geholpen aan een functie die niet alleen belangrijk is voor henzelf, maar ook voor hun directe leefomgeving.

Educatie ziet de stichting als een elementaire basis voor ontwikkeling en een betere toekomst van zowel de student als zijn/haar leefomgeving. Persoonlijke begeleiding van de kansarme jongeren via goed bekend staande contactpersonen ter plaatse is één van de drie pijlers.  “Onze kleinschalige hulp met antistrijkstokbeleid vormt de tweede pijler”, zeggen ze. De derde pijler is het bieden van continuïteit voor de gehele studieduur voor dat deel dat de student niet zelf kan dragen. Deze uitgangspunten vormen de solide basis van de Geldropse stichting.

Het begon in mei 1973 met de oprichting. Men had toen door Sinterklaasbezoeken voldoende geld opgehaald voor de begeleiding van één student die naar Eindhoven werd gehaald en begeleid.  Maar door allerlei moeilijkheden als heimwee, taalproblemen en politieke ontwikkelingen in zijn geboorteland bleek al snel dat het beter was studenten voortaan in hun eigen land te begeleiden. Een positieve bijkomstigheid was dat voor de kosten van één student in Nederland er in Bolivia drie of vier ondersteund konden worden.
In de eerste 25 jaar van het bestaan van het Bolivia Komité werden maar liefst 42 leerlingen geholpen bij hun opleiding voor een functie in het onderwijs, verpleegkunde en in de techniek. In de daaropvolgende 15 jaar kwamen er nog eens 50 afgestudeerden bij.

Naast Sinterklaasbezoeken houden de vrijwilligers zich bezig met het werven van sponsoren en donateurs en zetten ze zich in om geld voor specifieke projecten in te zamelen. Om de studenten te ondersteunen heeft de stichting in alle gevallen een Nederlandse contactpersoon die hen in Zuid-Amerika begeleidt. Ook de geldstromen lopen via deze contactpersonen zodat iedere euro ook gegarandeerd op de juiste en bedoelde plek terecht komt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten