De echo van Cor: Bijna het paradijs op aarde
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.beCor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Bijna het paradijs op aarde

Starten we weer met de cartoon, beste mensen, het is niet anders, ik ben nogal vasthoudend in mijn gewoontes. Soms fijn, maar soms ook zeker niet. Out of the box is ook wel eens fijn, figuurlijk dan! Huisdieren in de klas blijkt positief te werken, hebben we geconstateerd, ze brengen rust en laten kinderen wennen aan honden en katten/poezen e.d. Als ze ook nog les kunnen geven, zoals in de cartoon, is het helemaal een welkome aanvulling. Wie weet in de toekomst? En met “AI” hoe ver ze nog komen!?

Niet meer denken wat je niet meer kunt, maar wat wél, positief denken over ouder worden versterkt het geheugen, blijkt uit onderzoek. En dit tot wel 30%. Is toch niet echt weinig. Conclusie: elke week Goed Nieuws lezen, blijven lachen, je vrienden koesteren en lekker eten met een wijntje erbij en de vergeetachtigheid verdwijnt als sneeuw voor de zon!

Komen we meteen op het volgende onderwerp: ouder worden en de vergrijzing maken van de toenemende migratie een unieke kans volgens de Wereldbank! We zullen die “jeugd” hard nodig hebben om het overschot aan ouderen het hoofd te kunnen bieden. En natuurlijk, gelukszoekers zitten er ook tussen, criminelen zelfs ook, maar dan nog is de meerderheid van goede wil en meer dan welkom om de “oude meuk” een handje te helpen. Wat de oude generatie meer deed dan de jeugd van tegenwoordig is buurten in plaats van appen of mailen of chatten of twitteren. Nu heeft eenieder een telefoon bij de hand en dat was 50 jaar geleden niet zo. Dus was men veroordeeld tot buurten en ik moet zeggen: dat was zeker erg gezellig!

Dat buurten en kletsen en waar je woonde (vanaf dat de apen konden praten) heeft ervoor gezorgd dat er wereldwijd meer dan 7000 gesproken talen zijn, inclusief het Hellemonds! En de wereldwijde databank (Grambank) laat geen taal verloren gaan en dat is Goed Nieuws. Cultuurhistorie, taalgebruik etc. zijn belangrijk! Goed dat dat alles bewaard blijft, al zal de jeugd met de telefoon of IPad daar minder een boodschap aan hebben, ben ik bang voor.

En wat vroeger ook beter was: de apparatuur, zoals teevees, radio’s en broodroosters kon men “gewoon” repareren en dat is natuurlijk fijn voor mens én milieu! En dan is het natuurlijk ook goed om te weten waar men dat het beste kan laten doen. Een overzicht van erkende reparatiebedrijven helpt daar natuurlijk wel bij (Nationaal Reparateursregister). Zeker nu men weer terug wil naar de “ouderwetse kwaliteit”. Met onderdelen die men kan vervangen, is dat een welkom overzicht.

Nu we het toch over het milieu hebben: minister Rob Jetten uit Nederland wil een inhaalslag maken om de klimaatdoelen in 2030 te halen, een transitie die van iedereen wat zal vragen!! Ik begrijp het uiteindelijke doel, erg belangrijk voor de toekomstige generaties, maar het moet ook wel te doen zijn voor de huidige bevolking. Is alles nog te betalen voor iedereen? Voor de happy few geen probleem, maar voor de hardwerkende magazijnmedewerker bij AH ligt dat toch wel een beetje anders! Probeer een goede balans te vinden tussen betaalbaarheid en milieuwinst, zodat voor eenieder het leven leuk blijft.
P.S. Nederland bepaalt voor een 0,5 % de milieubelasting wereldwijd. Dus China, India en nog een paar landjes moeten ook wel hun best doen.

Blijven we bij het milieu en wat blijkt nog meer? Een strenger klimaatbeleid jaagt bedrijven niet weg, zo geeft een studie van het Nederlands Centraal Planbureau aan. Natuurlijk Goed Nieuws! Mooi dat het zo werkt, toch? Grote internationale bedrijven zijn ook met het klimaat bezig als het goed is, zeker met de milieuactivisten van tegenwoordig (en terecht) en lokale bedrijven (groot en klein) passen ook hun beleid aan in plaats van te verhuizen wat ook de nodige problemen met zich meebrengt (o.m. personeel, energie, transport en kennis). Goed om te weten dus, niet zwichten voor deze argumenten.

Wat zeker het milieu ook helpt zijn waterleidingen van oud frituurvet, houtpulp en suikerriet als wapen tegen CO2 uitstoot. Knap weer dat zoiets uitgevonden is. De biobased PVC bespaart 90% CO2 en de kwaliteit is gelijk aan de ouderwetse materialen. Niet slecht van Brabant Water, notabene met een vrouw als directeur distributie! Of ben ik nu te veel bezig met het ouderwetse rollenpatroon? Chapeau gewoon dus.

Maar we zijn er nog niet voor vandaag. Nieuwe onderzeese elektriciteitsverbinding tussen Nederland en het VK om CO2-uitstoot te verminderen. Met een lengte van 250 kilometer en direct verbonden aan een Nederlands windpark mag je toch wel spreken van een knap staaltje werk! Ben er blij mee en de VK ook wel, denk ik, ondanks de Brexit. Wel benieuwd hoe dat met de in- en uitvoerrechten zit over en weer na de uittocht uit de EU? Neem aan dat men dat praktisch en pragmatisch opgelost heeft, zodat het kilowatt uurtje niet onnodig duur wordt!?

En een topfijn bijkomend voordeel is dat kabeljauwen dol zijn op kunstriffen bij windmolenparken, tenminste in Zeeland, dus bij de andere ook, neem ik aan? Schone energie voor weinig en ook nog eens de ideale woonplek voor overheerlijke vis, die men ook nog eens milieubewust gaat vangen hoop ik (ga ik vanuit). Bijna het paradijs op aarde op deze manier … beter wordt het niet!

Als laatste van de milieu-artikelen in het weekoverzicht in de Nieuwsbrief: recordaantal dammen afgebroken in Europa! Rivieren krijgen een meer natuurlijke loop, het grondwater stijgt doordat het niet zo snel de zee instroomt en beter voor de biodiversiteit. Beter drinkwater, beter voor de cultuurgewassen (groenten o.m.) maar zeker ook voor wilde flora en fauna (insecten, vogels en vissen). Het kan niet op vandaag. Veel Goed Nieuws en daar kunnen we niet genoeg van krijgen, toch…

Als allerlaatste onderwerp voor vandaag: Vlaamse regering creëert 625 extra plaatsen in het buitengewoon onderwijsdoor middel van uitbreiding van bestaande scholen en opstart van nieuwe scholen. Goed Nieuws voor de leerlingen. Hopelijk zijn er ook voldoende leerkrachten (probleem in Nederland in ieder geval). Positief dat het gebeurt, zeker ook voor de jongens en meisjes die het nodig hebben en daardoor een betere kans hebben om later volop mee te kunnen doen in de maatschappij. Super gewoon. Top!

Tot volgende week.
Koop lokaal en niet in China.
Stem niet op Trump.
Geef aan Oekraïne en aan eenieder die het nodig heeft (als je het kunt missen).

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten