De echo van Cor – Geen natte voeten voor onze nakomelingen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Geen natte voeten voor onze nakomelingen

De cartoon illustreert dat een nachtje slapen na eenvaccinatie ervoor zorgt dat het beter werkt en zeker bij mannen onder de 65 jaar. De dame in de cartoon neemt het zekere voor het onzekere en neemt het er ook van: effe lekker een dagje uitrusten. Dat kan zeker geen kwaad ook zonder vaccinatie! Een ‘baaldag’, lekker een dagje niks zonder echte reden, is ook wel eens lekker. En vergroot volgens mij de arbeidsmoraal. Moet kunnen in deze moderne tijd.

Door naar Eindhoven waar de gemeente op zoek is naar Kamers met Aandacht’voor een zachte landing van zorgjongeren in onze maatschappij. Goede zaak, op jezelf wonen met een beetje hulp voor jonge mensen die dat nodig hebben! Kan er kort over zijn: gewoon goed idee en ook niet nieuw. Alleen het vinden van de woningen/kamers en de hulpverleners lijken me het grootste probleem. Ik hoop van harte dat het project lukt.

Wat nog meer te melden over de jongeren? Jong geleerd is oud gedaan, en dan in dit geval de financiële zelfredzaamheid van jongeren in de toekomst. Het spreekwoord is al erg oud en zeker waar en in deze situatie uiteraard ook. De jeugd gewoon zakgeld geven en daarmee rond laten komen, op tijd laten beginnen met klusjes en werken (wanneer het mag) om zelf wat centjes bij te laten verdienen voor de extraatjes en dan zijn we al een heel eind. Mijn oudste kleinzoon vroeg voor zijn verjaardag een cadeau dat ik te duur vond en we maakten de afspraak: akkoord, maar je moet zelf de helft bijleggen. Hij kwam met het voorstel om 2 dagen mee te helpen in de tuin om dat te vereffenen. Goed idee, vond ik, en een mooi voorstel van een jongen van 11. Dus ook hier: jong geleerd is oud gedaan!

Wat we de jeugd (en ook sommige ouderen) nog moeten leren is gezond eten, want wat blijkt, een mediterraan dieet zorgt voor een kwart minder risico op dementie en dat is toch veel als je het mij vraagt. Positief dus en dat zouden meer mensen moeten doen (geen Cup à Soup, is veel te zout). Veel groenten (in verschillende kleuren, tomaat, paprika, courgettes etc.), fruit (idem), volle granen (volkoren) en gezonde vetten en het klusje is geklaard. Voor mij en mijn gezin geen probleem, wij lusten alles, maar de mensen die dat voordeel niet hebben, raad ik aan gewoon proberen en je zult merken dat het langzaam beter wordt (je lust dus meer). En ook hier: jong geleerd is oud gedaan.

Meer gezondheid komt uit de V.S. waar voortaan wettelijke normen voor PFAS in het drinkwater gelden. Goed Nieuws dus voor de gezondheid! Maar er is nog meer positief nieuws op komst, want in 2026 gaat dat ook voor alle Europese lidstaten gelden. Dus dan gaat het ook bij ‘ons’ de goede kant op. Gelukkig maar, want het is geen fijn spul, wat ik ervan weet.

Maar we zijn er nog niet qua gezondheid, ook de ouderen komen nog aan de beurt. Een proefproject brengt huisdieren in Mechelse woonzorgcentra. En dat is wederom Goed Nieuws. Het heilzame effect van dieren op ouderen en zorgbehoevenden is niet te onderschatten. Ik ben het daar 100% mee eens. In De Pastorie in Aarle-Rixtel, waar ik elke week als vrijwilliger kom, zie ik dat ook (ja, ze blijven daar niet achter). Lekker knuffelen met een hond(je) doet wonderen (ik hou niet van katten). Dieren hebben ook geen waardeoordeel en dat is bij mensen natuurlijk niet altijd het geval.

Dan nu positief nieuws over het milieu. Allereerst het windpark boven Groningen, dat gaat zorgen voor ’s werelds grootste waterstofproductie op zee, gaat in 2031 in bedrijf. Niks mis mee, milieuvriendelijk (waterstof levert alleen maar water op en geen CO2 uitstoot) en het park zorgt voor brandstof voor 600.000 waterstofauto’s. Iets positiefs van meneer Jetten en consorten.

Maar ook de uitstoot van broeikasgassen was in 2022 9% lager dan in 2021, veroorzaakt door met name minder gasverbruik van de industrie, landbouw en gebouwde omgeving. Ook logisch met deze gasprijzen in dat jaar en nu (ietsje beter gelukkig). Iedereen is als een razende oplossingen aan het bedenken om minder gas te gebruiken of simpelweg de thermostaat omlaag te zetten of zelfs de verwarming helemaal uit te draaien in sommige gevallen. Is wel goed voor de toekomst in ieder geval. We realiseren ons nu (helaas door de prijs) dat het anders en minder moet met gas, elektra en water), maar we mogen niet verslappen! Volop gas geven dus (figuurlijk) om te zorgen dat onze nakomelingen geen natte voeten krijgen.

En we zijn er nog niet. De Zwitsers (hoor je niet zoveel van, behalve als het over banken gaat) hebben zonnepanelen ontwikkeld die geautomatiseerd tussen de trainrails worden geplaatst. Top idee, vind ik dat! Geen vervuiling van mooie stukken land, maar gewoon tussen de rails. Volop plek daar, geen hinder van begroeiing die de zon tegen houdt, minder vandalisme (treinen geven niet mee als ze je raken) en de stroom kan meteen naar de bovenleiding (of is dat te simpel?). Voor mij is dit de Winnaar van de Week, simpel en doeltreffend en last but not least, geen lelijke panelen op schaarse landbouwgrond.

Door naar Leuven waar de tuinadviezen wegens groot succes verlengd worden. Tuinrangers (opgeleide tuinliefhebbers) geven tuinadvies om tuinen beter bestand te maken tegen droogte en een veranderend klimaat en…. ook niet onbelangrijk, die bruist van het leven (flora en fauna). Ook onze insecten en vogels etc. etc. hebben een gezonde tuin hard nodig en wij hen ook (bijen kunnen we echt niet missen).

Na Leuven kan Antwerpen natuurlijk niet achterblijven en draagt daarom ook haar steentje bij aan een gezonde leefomgeving: maar liefst 6,4 ha bos komt erbij in deze bruisende stad, verdeeld over 6 plekken. Goed Nieuws en een goed voorbeeld voor andere steden.  Dus om er nog maar eens een spreekwoord in te gooien: goed voorbeeld doet goed volgen of zoals je doet wordt je gedoet (op z’n Hellemonds……).

Tot slot voor deze week: statushouders sneller aan een betaalde baan helpen, zodat ze sneller kunnen integreren, het kan! Gemeenten gaan daarom aan de slag met startbanen voor statushouders en ze worden in het asielzoekerscentrum al gekoppeld aan potentiële werkgevers. Prima plan van minister Karien van Gennip. We hebben die extra mensen hard nodig om ons landje overeind te houden, volgens mij. Alleen de overlastgevers en onwelwillenden graag terug naar het land van herkomst (of ze willen of niet, geldt ook voor het land trouwens). Aan deze mensen moeten we geen dure tijd, ruimte en zorg besteden.

Tot volgende week.
Geef aan Oekraïne en aan eenieder die het nodig heeft (als je het kunt missen).
Koop lokaal en niet in China.
Stem niet op Trump.|

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

One Response

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten