Toegang tot onderwijs verbetert overlevingskansen jonge kinderen in India
bron: IPS - Afbeelding van bigter choi via Pixabay

Indiase moeders die hun middelbare school hebben afgemaakt, verliezen opmerkelijk minder vaak hun pasgeborene. Dat blijkt uit een nieuwe data-analyse.

2030 is de deadline voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Een belangrijke doelstelling is onder meer SDG 3.2.1. die een einde wil maken aan te voorkomen sterfgevallen bij pasgeborenen en kinderen onder de vijf jaar.

Volgens een analyse van het International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) is er wereldwijd aanzienlijke vooruitgang geboekt op dit vlak. Het aantal sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar is wereldwijd immers gedaald van 12,5 miljoen in 1990 tot 5 miljoen in 2020. 

Welke factoren hebben de huidige successen aangedreven? Volgens IIASA is dat met name het verbeteren van de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden, samen met een stijging van de levensstandaard en de toegang tot gezondheidszorg. 

Geboortegeschiedenis

Het verband tussen het opleidingsniveau van moeders en de kans dat een kind sterft tussen zijn geboorte en zijn vijfde verjaardag, werd in deze studie voor het eerst onderzocht voor het platteland en de steden van India. 

“Inzicht in het effect van onderwijs op de sterfte onder jonge kinderen is van cruciaal belang om de toekomstige bevolkingsdynamiek in ontwikkelingslanden te begrijpen”, aldus Samir KC, demografisch expert bij IIASA.
 
In hun studie analyseerden de onderzoekers vragenlijsten waarin gedetailleerde informatie werd verzameld over de geboortegeschiedenis van elke levend geborene, en de eventuele leeftijd bij overlijden van elk jong kind. De vragenlijst verschafte ook aanvullende informatie zoals leeftijd, opleiding, godsdienst, kaste en aantal zwangerschappen van de moeders. De verzamelde gegevens werden vervolgens ingevoerd in een risicomodel om de voorspelde sterfte onder kinderen te analyseren.

Hogere opleiding redt levens

Uit de resultaten blijkt dat de kans op overlijden onder jonge kinderen hoger blijft op het Indiase platteland, wat kan worden toegeschreven aan de slechtere sociaaleconomische omstandigheden en de beperkte toegang tot gezondheidszorg. Maar ook in de steden zijn deze factoren bepalend voor de overlevingskansen van baby’s. Een hogere opleiding van de moeder, en met name voortgezet secundair onderwijs, bleek het risico van sterfte onder kinderen in alle onderzoeken te verminderen.

De onderzoekers concluderen dat algemeen kan worden gesteld dat de opleiding van moeders, met name middelbaar onderwijs, een beschermende factor blijft voor de sterfte van kinderen onder de vijf jaar, zowel op het platteland als in de steden.
 
“Hoewel het huidige beleid op de goede weg lijkt te zijn, zal het belangrijk zijn om te blijven inzetten op de onderwijskansen in plattelands- en stedelijke gebieden, met bijzondere aandacht voor middelbaar onderwijs voor meisjes. Dat kan ertoe leiden dat het sterftecijfer van kinderen onder de vijf jaar in India nog meer kan dalen”, concludeert Samir KC.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten