Zonnepanelen tussen de treinsporen? “Enorm potentieel”
bron: IPS

Een Zwitserse startup heeft zonnepanelen ontwikkeld die geautomatiseerd tussen treinsporen worden geplaatst. In mei start een eerste test, maar de voordelen zijn enorm, zegt het bedrijf.

Duizenden kilometers aan de vrije ruimte voor zonnepanelen, onderhoudsarm en makkelijk te plaatsen: het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar de Zwitserse start-up Sun-Ways denkt die plek wel te hebben gevonden, tussen de treinsporen.

Plek genoeg alvast: het Zwitserse spoorwegnet alleen al telt 5317 kilometer, en biedt zo plaats aan goed voor 1000 gigawattuur aan zonne-energie per jaar. Zonnepanelen op het spoor hebben bovendien geen enkel effect op het landschap of het milieu. 

Automatische plaatsing

En ook de plaatsing is makkelijk, zegt het bedrijf. Die kan gewoon door middel van een speciale trein, die de panelen automatisch op het sporen legt. Sun-Ways ontwikkelde het systeem samen met de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

In mei moeten de eerste panelen geplaatst worden op een spoorlijn in het kanton Neuchâtel. Het is enkel nog wachten op de goedkeuring van de Zwitserse overheid. Het bedrijf werkt tegelijk al aan plannen in Duitsland, Oostenrijk en Italië. In België, met zijn 3.602 kilometer aan spoor, staan voorlopig nog geen projecten op de radar.

Critici stellen zich wel vragen rond de brandveiligheid en de mogelijke impact van trillingen op de panelen. De panelen zouden ook machinisten kunnen verblinden door de reflectie van zonlicht. Maar het bedrijf maakt zich sterk dat het daar al antwoorden op heeft bedacht, onder meer door extra stevige panelen, de zwarte kleur en een speciale anti-reflectiefilter.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten