Het is vandaag de ‘Internationale Dag van het Geluk’ (International Day of Happiness), die wereldwijd jaarlijks op 20 maart wordt gevierd. De dag is ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) in 2012. Op deze dag wordt het ‘gelukkigste land ter wereld’ bekendgemaakt in het World Happiness Report. Dit is een jaarlijks door de VN samengestelde lijst die aangeeft hoe gelukkig de gemiddelde inwoner van (de meeste) landen van de wereld is. Het puntentotaal per land is de som van scores voor welvaart, sociale verbondenheid, levensverwachting en keuzevrijheid van de burgers.
Nederland staat de afgelopen jaren in de top 10 van meest gelukkige landen. Finland voert de lijst aan gevolgd door Denemarken en Zwitserland. Opmerkelijk is dat alle vier Scandinavische landen bij de eerste 10 gelukkige landen hoorden in 2020. Duitsland staat op nummer 17, België op plek 20 net voor de Verenigde Arabische Emiraten op plek 21. Het Verenigd Koninkrijk staat op 13 en de Verenigde Staten op 19. De lijst komt tot stand op basis van een serie vragen aan inwoners van meer dan 150 landen over zaken als inkomen, gezondheid, vrijheid en sociale ondersteuning.
Op 28 juni 2012 hebben de Verenigde Naties besloten dat het allemaal wel eens wat vrolijker mag in de wereld.Op deze dag moeten we – zoals altijd bij VN-dagen – leren vrolijker te zijn en vrolijkheid meer onder de aandacht brengen. Opmerkelijk genoeg heeft de dag een economische achtergrond, want het welzijn van mensen kan alleen geschieden als er genoeg eten, geld en geluk te vinden is.
De Internationale Dag voor Geluk komt voort uit de Internationale Nowruzdag. Voor vrede en duurzame ontwikkeling moeten we positief zijn, zo bleek en daarom deze geluksdag.
Leuk feitje om mee af te sluiten is dat 20 maart astronomisch een interessant dag is. De aarde is dan in balans: dag en nacht zijn precies even lang, omdat de zon precies in lijn staat met de evenaar.