In december van dit jaar gaat de Drielandentrein rijden tussen Luik, Maastricht en Aken. Hiervoor hebben de Nederlandse staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, de Belgische minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, en de Limburgse provinciebestuurder Maarten van Gaans-Gijbels van Mobiliteit en Infrastructuur een intentieovereenkomst getekend. Nu de betrokken vervoerders (NMBS, NS, Arriva) aangeven dat het mogelijk is om de trein te laten rijden (op financieel en technisch vlak en voor wat betreft de capaciteit) geven de bestuurders nu ook formeel de opdracht om de dienst op te starten. Binnen het Euregiogebied Luik-Maastricht-Aken is veel onderlinge samenhang en zijn er dagelijks veel verkeersbewegingen van mensen die voor vrije tijd, onderwijs of werk de grens over gaan. Door betere verbindingen kan de economie in de regio nog verder groeien.
De Drielandentrein wordt beschouwd als een uniek project, omdat de trein elk uur rijdt tussen België, Nederland en Duitsland. De treinverbinding verbindt de drie grensregio’s zonder overstap met elkaar, waardoor het voor de inwoners gemakkelijker wordt om voor werk, school, familiebezoek of recreatie de trein te pakken.
De Belgische minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, noemt de Drielandenterrein een voorbeeld voor de Europese spoorintegratie. “Met deze Drielandentrein kunje nog vlotter over de grenzen reizen. Het feit dat de verschillende operatoren en beleidsniveaus hiervoor zo goed samenwerken is een echte doorbraak. Reizigers krijgen nu meer bestemmingen, meer comfort en volledig toegankelijke treinen – en dat over de landsgrenzen heen.”
Bijdrage aan alternatief voor korte vluchten
Momenteel rijdt er vanuit België tussen Luik en Maastricht eens per uur een trein. Vanuit Nederland rijdt er tussen Maastricht en Duitsland vanaf dit jaar tweemaal per uur een trein: één naar Aken en één naar Herzogenrath. De Drielandentrein koppelt beide verbindingen aan elkaar zodat een overstap op Maastricht niet meer nodig is als je tussen de steden van deze drie landen wil reizen. De nieuwe verbinding zorgt ervoor dat er nieuwe directe verbindingen bijkomen. Zo zal Luik bijvoorbeeld via de Drielandentrein verbonden worden met Maastricht Randwyck (Maastricht UMC+ en MECC) en Heerlen (Hogeschool Zuyd, Brightland Campus). Dankzij de Drielandentrein kan je vanuit Nederland zonder overstap naar Luik en Aken. Op beide stations kun je op een hogesnelheidstrein stappen, waardoor steden als Keulen, Frankfurt, Berlijn, Brussel, Londen en Parijs een stuk dichterbij komen. Daarmee draagt de Drielandentrein ook bij aan het aantrekkelijker maken van de trein als alternatief voor korte vluchten.
Samenwerking
In de aanloop om de Drielandentrein in december te laten rijden, moest veel werk worden verricht. Zo zijn de treinen omgebouwd, zodat ze ook op het Belgische spoor kunnen rijden en zijn er afspraken gemaakt over de inzet van zowel Nederlands als NMBS-personeel op het traject. Er blijven nog een aantal praktische punten aan te pakken, onder meer hoe de kaartverkoop en tarieven er precies uit gaan zien.