Ook een beetje lichaamsbeweging kan je langer doen leven
bron: University of Cambridge - Afbeelding van Yury Rymko via Pixabay

Als u het idee van 150 minuten matige lichamelijke activiteit per week een beetje ontmoedigend vindt, dan zijn de bevindingen van de onderzoekers van de Universiteit van Cambridge goed nieuws. Een beetje lichaamsbeweging is namelijk beter dan geen lichaamsbeweging.

In de studie, die vorige week in het British Journal of Sports Medicine werd gepubliceerd, zeggen de onderzoekers dat 11 minuten per dag (75 minuten per week) matig intensieve lichaamsbeweging – zoals een stevige wandeling – voldoende zou zijn om het risico op ziekten als hartziekten, beroertes en een aantal vormen van kanker te verlagen.

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak, verantwoordelijk voor 17,9 miljoen sterfgevallen per jaar in 2019, terwijl kanker verantwoordelijk was voor 9,6 miljoen sterfgevallen in 2017. Het is bekend dat fysieke activiteit – met name wanneer deze van matige intensiteit is – het risico op hart- en vaatziekten en kanker vermindert.

Dr. Soren Brage van de MRC Epidemiologie Unit: “Als u iemand bent die het idee van 150 minuten matige lichamelijke activiteit per week een beetje ontmoedigend vindt, dan zijn onze bevindingen goed nieuws. Een beetje lichaamsbeweging is beter dan geen lichaamsbeweging. Dit is ook een goede uitgangspositie – als u vindt dat 75 minuten per week haalbaar is, kunt u proberen dit geleidelijk op te voeren tot de volledige aanbevolen hoeveelheid.”

Vijfenzeventig minuten minuten per week matig intensieve activiteit levert 23% minder risico op vroegtijdig overlijden op en vermindert het risico op hart- en vaatziekten met 17% en kanker met 7%. Voor sommige specifieke kankersoorten was de risicovermindering zelfs groter: bij hoofd- en nekkanker, myeloïde leukemie, myeloom en maagkankers was het risico 14-26% lager. Voor andere vormen van kanker, zoals long-, lever-, endometrium-, colon- en borstkanker, werd een 3-11% lager risico waargenomen.

Professor James Woodcock van de MRC Epidemiologie Unit: “We weten dat fysieke activiteit, zoals wandelen of fietsen, goed voor je is, vooral als het je hartslag verhoogt. Maar wat we hebben gevonden is dat er aanzienlijke voordelen zijn voor de gezondheid van het hart en het verminderen van het risico op kanker, zelfs als je maar 10 minuten per dag kunt doen.” Dr. Leandro Garcia van de Queen’s University Belfast: “Matige activiteit hoeft niet sporten of hardlopen te zijn. Soms is het vervangen van bepaalde gewoonten alles wat nodig is. Probeer bijvoorbeeld naar je werk of studie te wandelen of te fietsen in plaats van de auto te nemen, of ga actief spelen met je kinderen of kleinkinderen. Activiteiten die u leuk vindt en die u gemakkelijk in uw wekelijkse routine kunt opnemen, zijn een uitstekende manier om actiever te worden.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten