Stad Leuven, vzw Leuven 2030 en energiecoöperatie ECoOB brengen alles in stelling voor de uitrol van Leuvense warmtenetten. Europa gaat Leuven hierbij ondersteunen met een subsidie van maar liefst 1,5 miljoen euro. Daarmee komt de ontwikkeling van groene warmte in Leuven in een stroomversnelling.
David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid: “Dankzij de Europese subsidie kunnen we mogelijke barrières wegwerken en concrete cases uitwerken en kunnen we zo echt snelheid maken om de energietransitie waar te maken.”
“Het potentieel voor Leuvense warmtenetten werd al eerder in kaart gebracht. De volgende stap is het selecteren van de Leuvense pilootwijken die zich lenen tot groene warmte op wijkniveau. Daarnaast zoeken we uit welke publieke en private middelen we kunnen aanwenden om het aantal warmtenetten in Leuven zo snel mogelijk op te schalen. Die kennis zal ons helpen om groene warmte in andere wijken sneller en efficiënter te introduceren”, licht schepen Dessers verder toe.
Katrien Rycken, Directeur Leuven 2030: “De subsidie van Europa laat ons bovendien toe om verder in te zetten op samenwerking over alle Leuvense sleutelactoren heen, zoals organisaties, grote bedrijven en kennisinstellingen, met de bedoeling om samen toe te werken naar concrete realisaties die substantieel bijdragen aan de Leuvense energietransitie.”
Sander Van Garsse, voorzitter ECoOB: “De energiecrisis bewees hoe dringend de omschakeling naar duurzame energie is. Leuven en ECoOB hebben al een diepgaande samenwerking waardoor onder andere zonne-installaties op daken van stadsgebouwen werden geplaatst, gefinancierd en uitgebaat door onze coöperanten. Daarnaast startten we vorig jaar energie-adviezen aan huis, met de focus op verwarming en zonnepanelen, voor alle inwoners van Leuven. Dankzij de uitrol van stedelijke warmtenetten wordt een cruciale volgende fase gestart. Als die een succes blijkt, hopen we snel op te schalen. Daarbij maken we steeds de connectie met lokale partijen zoals scholen, bedrijven, organisaties en publieke sectororganisaties, om hen te betrekken in de implementatie en een aansluiting op het warmtenet waar mogelijk te koppelen met energiebesparende renovaties en hernieuwbare elektriciteit. Zo benutten we deze mooie kans voor Leuven maximaal.”
Warmtenetten zijn vooral interessant in dichtbebouwde gebieden, om elke meter warmtenet maximaal te benutten. Er kan ook uit natuurlijke bronnen zoals de Dijle, Vaart, riolering en ondergrond warmte geput worden. Vandaar gaat de warmte naar de gebouwen, zodat Leuvenaars hun woning groen kunnen verwarmen zonder zelf te moeten investeren in een warmtepomp.