De echo van Cor – Vertrouwen in de toekomst en de jeugd
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Vertrouwen in de toekomst en de jeugd

De cartoon van deze week gaat over de menselijke uitwerpselen die veilig zijn in de voedselketen. Dus met een blij gevoel naar het toilet, daar lekker op je gemak een krantje lezen of beter nog de Goed Nieuwssite (goednieuws.be of goednieuwssite.nl ) en dan gewoon lekker poepen. Daar moet je elke dag een kwartiertje voor uittrekken. Het is goed voor de darmen en voor de gemoedstoestand…

Dan gaan we verder met het mestvraagstuk in Noord-Brabant. Het provinciebestuur daar wil mest niet beschouwen als een afvalproduct, maar als een belangrijk onderdeel van kringlooplandbouw. Men wil de waardevolle bestanddelen uit de mest halen en gebruiken om de kwaliteit van bodem, lucht en water te verbeteren en dit alles als vervanger van kunstmest. Het klinkt ambitieus. Ik vraag me wel af of dat lukt voor alle 36 miljoen dieren in Brabant en alle uitwerpselen ervan. Liever minder vee. Dat is goed voor mens en milieu, maar de discussies hierover zullen nog wel effe doorgaan, verwacht ik.

Wat misschien ook helpt is zeewier. Het zou het graan en maïs van de toekomst kunnen worden. Maar ook als grondstof voor bouwmaterialen en brandstoffen en dat alles met veel minder CO2 uitstoot (2,6 miljard ton per jaar minder). Klinkt ook hoopvol en dat moeten we ook zo houden. Immers, volop nieuwe uitvindingen en toepassingen gaan ervoor zorgen dat we het tij kunnen keren. Daar ben ik heilig van overtuigd!

Dat zien we al gebeuren in Afrika waar studenten de jongeren helpen via de stichting Go for Africa. Uitwisseling van kennis en cultuur om de armoede en honger blijvend te verminderen, dat is één, en voor studenten een mooie kans om stage te lopen in het buitenland, dat is twee. En dan ook nog in een land waar de leefomstandigheden natuurlijk niet te vergelijken zijn met Nederland en België. Ook wij zullen onze welvaart, zoals die nu is, niet meer als vanzelfsprekend moeten zien. Meer recyclen, minder vaak en bewuster nieuwe spullen kopen en ons eten zal ook duurzaam geproduceerd moeten worden. Maar ….. nogmaals ik heb wel vertrouwen in de toekomst en in de jeugd.

We zien bijvoorbeeld dat de visvangst aan banden wordt gelegd. De haaien- en roggenteloorgang wordt gestopt! Hun populatie was de afgelopen jaren met meer dan 70% afgenomen en dat moeten we met ons allen niet willen natuurlijk (‘Jaws’ was maar een film). Het verstoort het natuurlijk evenwicht; vis kweken op land met milieuvriendelijke kweeksystemen is de toekomst om aan onze visvraag te voldoen (ik kan het weten in dit geval). De wereld samen een beetje beter maken, daar gaan we toch voor…

Wie dat zeker doen zijn Frens en Mia uit Den Dungen met deze week weer een mooi verhaal over hun bomentuin, het 4de artikel alweer in een serie van 8 op zondag. Gewoon leuk om te lezen. Dat geldt zeker ook voor de verhalen van Lieke uit India met deze week over vrouwenpower en alledaagse uitwisselingen met lieve mensen. Echt ook de moeite waard.

En wat ook positief is: we zien dat wind- en zonne-energie de comeback van steenkool heeft verhinderd en daar kunnen we kort over zijn: gewoon Goed Nieuws voor mens, flora, fauna en het milieu. En ook andere ontwikkelingen gaan hard, zoals we elke week lezen op de Goed Nieuwssites.

Deze week ook ‘goed’ medisch nieuws. Over het gen van honderdjarigen dat ons misschien kan verjongen …! ‘Goed’ tussen aanhalingstekens wat mij betreft. Ik vraag me namelijk af of we dat wel moeten wel willen: 10 tot 20 % van de bevolking ouder dan honderd met alle gevolgen van dien ….Ik ben geen voorstander van dit soort gentherapie. Je kunt het gen ook inzetten om mensen gezonder te maken misschien. Ik zie toch meer in een gezonde leefstijl dan in genetische manipulatie met alle risico’s van dien … Of ben ik nu misschien te behoudend?

Wat in elk geval wél Goed Nieuws is, is  dat het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven de kwaliteit van leven van kankerpatiënten verbetert met aanvullende zorg. Denk hierbij aan acupunctuur, mindfulness, natuurlijke supplementen, maar ook aan massages of yoga. Top natuurlijk, mits het betaald wordt door de zorgverzekeraars! Dat stukje is me nog niet helemaal helder, maar wel dat het zou moeten in ieder geval!!

Dan iets heel anders, maar wel medisch. Is thuisbehandeling bij een acute ziekte mogelijk en wenselijk? Dit wordt nu onderzocht bij mensen die op de Spoedeisende Hulp terecht komen, bijvoorbeeld met longontsteking of buikpijn (moet toch weten waar dat vandaan komt, lijkt me, kan heel veel oorzaken hebben, toch) en dan vragen of men thuis behandeld wil worden en of ze denken dat dat kan. Mooi onderzoek, maar hebben we daar de mensen voor? Een apparaat mee naar huis nemen is meestal niet voldoende en apps ook niet. Mensenhandjes zijn in 99 % van de gevallen toch ook nodig en de vraag is of die er voldoende zijn. Volgens mij niet, maar ik ben benieuwd naar de uitslag van dat onderzoek en of dat aspect is meegenomen. Hopelijk komt er een vervolg op dit nieuws en dan gaan we daar zeker over schrijven.

Nu een goed voornemen van de Nederlandse overheid: in 2030 geen daklozen meer! Daarvoor heeft het kabinet een Actieplan Dakloosheid met 6 aandachtspunten uit de kast getrokken: versterken bestaanszekerheid, preventie, wonen eerst, versterken van de uitvoeringspraktijk, beleid gemaakt door mensen met ervaring en aandacht voor jongeren. Klinkt goed allemaal en ik zou er erg blij van worden als het lukt, maar ik ben bang dat de praktijk weerbarstig is en dat het daarom niet gaat lukken helaas. Maar voor deze situatie hoop ik dat ik ongelijk heb, ondanks het feit dat er geen personeel is, materialentekort en vergunningenprocedures die jaren duren. Maar wie weet ……

Wat wél gelukt is, is dat de wereld de afgelopen 200 jaar democratischer is geworden. Dat geloof ik wel. In de 18de eeuw gingen de mensen nog op de brandstapel, er was geen vrouwenkiesrecht enz. enz. enz. Maar nu hebben we toch ook nog wel een lange weg te gaan met al die dictators. Laten we hopen dat het niet nog eens 200 jaar duurt voordat we de hele aardbol democratisch gemaakt hebben ….

Tot slot voor deze week: Jan en Wenny, onze “supervrijwilligers“ die elke week uren vrij maken om positieve verhalen te schrijven voor de GoedNieuwssites in Nederland en België. Lees dat artikel maar eens. Of beter nog: kijk en luister naar het mooie interview dat van hen door Omroep Meierij is afgenomen. Het vraaggesprek met hen staat online in het artikel. Klik er maar eens op. Dat zijn nog eens lieve vrijwilligers!  

Tot volgende week.
Geef aan Goed Nieuws en aan Oekraïne.
Koop lokaal en niet in China.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten