Afrikaanse leiders slaan handen ineen tegen hiv bij kinderen
bron: IPS - Afbeelding van wendy CORNIQUET via Pixabay

Vertegenwoordigers van twaalf Afrikaanse landen zijn formeel: tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet geraken met hiv.

Vandaag sterft er nog elke vijf minuten ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van aids.

De ministeriële meeting van de ‘Global Alliance to end AIDS in children’ vond plaats in Tanzania, een van de landen die de belofte wil waarmaken om aids bij kinderen tegen 2030 de wereld uit te helpen.

De alliantie bestaat uit landen waar hiv/aids momenteel nog een zware tol eist: Angola, Kameroen, Ivoorkust, de Democratische Republiek Congo, Kenia, Mozambique, Nigeria, Zuid-Afrika, Tanzania, Oeganda, Zambia en Zimbabwe.

Op de bijeenkomst waren ook verschillende internationale partners aanwezig om de leiders bij te staan met concrete steun en plannen om het doel binnen zeven jaar te realiseren.

Medicatie en screening

Een belangrijk streefdoel is om alle besmette kinderen toegang te geven tot de levensreddende medicatie die vandaag al op de markt is. Op dit moment neemt nog maar de helft (52 procent) van de besmette kinderen zulke antiretrovirale middelen – tegenover 76 procent van de volwassenen..

Verder zal er meer worden ingezet op de screening en opvolging van zwangere moeders zodat baby’s vrij van hiv kunnen worden geboren.

In 2021 geraakten nog 160.000 kinderen besmet met hiv; wereldwijd sterft er elke vijf minuten een kind aan een aandoening veroorzaakt door aids.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten