In Nederland wordt volop gerecycled. Maar toch nog steeds gaat een groot deel van de complexe reststromen rechtstreeks naar de verbrandingsovens. Bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid gebruikte fastfoodverpakkingen, die vooral in coronatijd is toegenomen. Omdat het materiaal verontreinigd is, mag het niet bij oud papier en komt het bij restafval terecht. Voor dit soort afvalstromen is er nu een duurzame oplossing. De Groningse Recell Group gebruikt innovatieve technieken om de cellulose uit het verpakkingsmateriaal te halen. Na verwerking kan het teruggewonnen deel in veel toepassingen als nieuwe grondstof dienen.
Recell is een specialist in het winnen, opwerken en toepassen van de grondstof cellulose. De Recell Group bestaat uit verschillende innovatieve en succesvolle bedrijven die bouwt aan een cellulose-gebaseerde economie. Dankzij speciale technieken is het mogelijk om de cellulose uit verschillende reststromen te halen. Niet alleen van pizzadozen en andere (papieren) fastfoodverpakkingen, maar ook van luiers, gipskartonplaten of toiletpapier van bijvoorbeeld rioolwaterzuiveringsinstallaties. De technologie van Recell heeft als bijkomend voordeel dat naast cellulose ook andere reststoffen kans maken op hergebruik.
Van afval naar nieuwe producten
Recell bedient de hele keten: van het ontsluiten van cellulose uit de reststroom tot de producent die de teruggewonnen en opgewerkte cellulose in zijn producten gebruikt. Die producten zijn heel divers. Tot nu toe wordt de teruggewonnen en opgewerkte cellulose gebruikt in de infrasector voor fietspaden en dijkversterking. Het voegt ook goede eigenschappen toe aan biocomposieten, waarvan de toepassingen bijna eindeloos lijken. Dit gaat van boombescherming en bloempotten tot picknickbanken, bekleding en bermpaaltjes. Daarnaast was op de Floriade in Almere een voorbeeld te zien van tertiaire cellulose die is verwerkt in 3D-printpasta. Tot slot vindt glucose uit de teruggewonnen cellulose ook zijn weg naar de ‘groene’ basischemie, waar het wordt gebruikt in verf en schoonmaakmiddelen.
Waarde
Om te bepalen of reststromen met een cellulosecomponent geschikt zijn voor terugwinning en verdere verwerking, kunnen bedrijven – en dat hoeven niet per se afvalverwerkers te zijn – hun materiaal laten testen. Een dergelijke analyse geeft inzicht in welke percentages van het afval kunnen worden omgezet in tertiaire cellulose en dus geschikt zijn voor hergebruik. In veel gevallen heeft een reststroom met een cellulosecomponent waarde, die kan leiden naar een gezonde businesscase. Met deze innovatieve technologie beoogt Recell Group hele bedrijfsketens mee te nemen in de ambitie om te komen tot een circulaire economie.