De echo van Cor – Er is nog hoop voor de aardbol
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be


Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Er is nog hoop voor de aardbol

Bij hoge uitzondering begin ik deze eerste column in het nieuwe jaar niet met de cartoon, maar met het beste Goede Nieuws van 2022 zoals deze als de Top 10-verhalen van het voorbije jaar op de Goed Nieuwssite zijn gepubliceerd. Waarbij voor mij het artikel over de “warme hand“ inderdaad terecht op de eerste plaats staat. Door de “kunstmatige warme hand” blijven de mensen met dementie ’s-nachts rustiger en voelen ze zich geborgen. Mooi toch! Daar word ik ook warm van. Nummer 2 is voor mij het Goed Nieuwsartikel over de warmtebatterij op zout en water. Dat hebben we in de toekomst voldoende en kan dus uitstekend dienen als energiebatterij. Het maakt ons minder afhankelijk van fossiele energiebronnen. Super uitvinding dus.

En dan maar meteen ook het beste nieuws van dit jaar: https://www.goednieuwssite.nl/ is sinds 2 januari in de lucht! De site www.goednieuws.be bestaat al sinds 2016 en wordt gerund door vrijwilligers die de wereld verwennen met louter “Goed Nieuws “, dat is het “beste antidepressivum” als reactie op de enorme hoeveelheid slecht nieuws uit de wereld! Nu dus ook in Nederland met goed nieuws over klimaat, gezondheid, onderwijs, milieu en onderzoek en geheel gratis!!! Maar giften om gemaakte kosten te kunnen blijven betalen, zijn en blijven natuurlijk van harte welkom. Fantastisch nieuws dus voor Nederland en zijn inwoners. Ik ben zeer benieuwd naar jullie reacties, beste lezers. Bedankt alvast hiervoor.

Dan nu de cartoon. Die gaat in de wekelijkse Nieuwsbrief over de nachttrein tussen Berlijn, Brussel en Amsterdam die vanaf mei gaat rijden. Goed nieuws dus. Drie keer per week met de trein kun je uitgerust en milieuvriendelijk reizen van en naar deze steden. Hopelijk gaan er nog vele volgen. Het zal dan wel wat drukker zijn op de perrons dan de cartoon weergeeft, hoop ik.

Het Goede Nieuws uit Nederland: het kabinet gaat echt werk maken van verschillende “problemen” op de arbeidsmarkt, te beginnen met de 55-plussers, die bij het solliciteren al vaak bij voorbaat afgewezen worden vanwege hun leeftijd. En dat is heel jammer, want daar zit veel kennis en kunde en dat is de iets duurdere loonkosten dubbel en dwars waard naar mijn mening. Nu ben ik zelf ook al wat ouder, maar in mijn werk (verkoopmannetje) is dat vaak ook een voordeel. Het gaat er namelijk niet altijd om wát je kunt maar wíe je kent en daar is dus ervaring voor nodig.  Voor fysiek zware beroepen is dit natuurlijk wel wat anders, maar in de advisering ligt daar natuurlijk ook een mooie taak!

Komen we bij het artikel over de laagopgeleiden en laaggeletterden. Ook deze mensen moeten natuurlijk perspectief hebben op gepast werk. Daar is nu door het kabinet een regeling voor getroffen (op proef) in Eindhoven en Twente. Iedereen verdient een kans op leuk werk en ook om dat werk te behouden. Voor deze proef 52 miljoen uitgetrokken. Een mooie subsidie die er mede voor zorgt dat iedereen mee kan doen. Goed Nieuws dus! Dat stimuleren wel vol blijven houden, beste overheid, wie A zegt moet ook B zeggen.

En als klap op de vuurpijl bindt het kabinet ook de strijd aan met geldzorgen, armoede en schulden en wel met jaarlijks 120 miljoen. Dat lijkt veel, op een paar miljoen mensen is dat natuurlijk niet overdreven veel, maar het begin is er in ieder geval. Een breed pakket aan maatregelen krijgen we daarvoor terug: bestrijding van kinderarmoede, financiële voorlichting en schuldhulpverlening zijn er een paar van. Goede zaak. Nu alleen nog zorgen dat we dat geld terughalen bij energiemaatschappijen, zorgverzekeraars, medicijnmaffia en banken! Dan is dat probleem ook weer meteen afgedekt.

Is meteen een ezelsbruggetje naar de film “Onze Natuur”, een Belgische natuurdocumentaire van productiehuis Hotel Hungaria, dat een gedeelte van de opbrengst teruggeeft aan de natuur. Dat zouden meer mensen moeten doen, maar dan niet met Cup á Soup, maar met de woekerwinsten (overigens, die soep is ook veel te zout en dus erg ongezond). Maar die documentaire ga ik zeker een keer bekijken. Dubbel Goed Nieuws.

Dan voor ‘something completely different’: de groei van zonne-energie breekt alle records. In 2022 is de capaciteit gegroeid met wel 20% en dat is Zonnig Nieuws uiteraard. De oorlog en de energiecrisis die daar o.m. het gevolg van is hebben daar mede voor gezorgd natuurlijk. Een voordeel bij een enorm nadeel (waar hebben we dat meer gehoord?). Hernieuwbare energie is ‘booming business’ en dat is prima, de mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Op onze site komen vaak dit soort onderwerpen en ontdekkingen voorbij en dat is mooi om te lezen.

Ook goed nieuws is dat algen overleven in warmer water en dat is prima voor onze zuurstof. Fytoplankton, kleine algen die aan het oceaanoppervlak drijven, zijn erg belangrijk voor onze zuurstofproductie en dus wel handig dat ze vooralsnog bestand blijken tegen de stijging van temperatuur van het zeewater. Mooie zaak van de evolutie dus. Ben benieuwd hoe de mensheid dat gaat doen. Worden we met z’n allen witter (geen racisme, beste lezers), meer of minder haren, dikkere of dunnere huid of een ingebouwd koelsysteem?

Wat in ieder geval belangrijk is (om te overleven) is gezonde voeding, gezond en lekker en met respect voor de draagkracht van de aarde. Meer groente dus, kan erg lekker zijn (google maar eens ‘’voorgerecht Jean Jacques Menanteau Risotto “) en minder vlees en vis. Ik als groenteproducent (klinkt niet fijn maar is het wel) ben het daar zeker mee eens. Wij zijn met groente groot gebracht en tot onze volle tevredenheid. Dus, beste lezers, ga maar eens experimenteren!

Wat nog meer de voorbije week op onze site? Onderzoekers van de KU Leuven hebben een membraan ontwikkeld wat broeikasgassen kan filteren. Slim die Belgen! Het membraan kan CO2 scheiden van methaan of stikstof. Het is veelbelovend om CO2 uit verbrandingsgassen te filteren, maar ook om zuiver biogas te produceren. Knap gevonden en niet eens duur. Er is nog hoop voor de aardbol, verhuizen naar Mars is dus nog niet aan de orde, gelukkig.

Wat hebben slimmeriken nog meer bedacht? In Twente aan de Universiteit heeft Sharina Kort een elektronische neus ontwikkeld, de e-nose, die ruikt of iemand longkanker heeft. Hoe knap is dat?! Geen dure en nare onderzoeken (biopten, weefselhapjes bijvoorbeeld) maar gewoon een “neus”., 94 % Zekerheid zelfs. Echt een super uitvinding! Zo’n neus zou wel in meer gevallen handig zijn (voor corona zijn ze er al mee bezig), en enorm kostenbesparend. Kunnen ze het geld dat overblijft besteden aan o.m. goede huisartsenzorg, want dat zijn onze poortwachters van de zorg. Ik ben vandaag toevallig bij de huisarts geweest (niet bij Co–Med gelukkig). Erg aardig, nam de tijd voor me. Complimenten voor Huisartsencentrum Mierlo. Mag ook wel eens!

Tot slot voor deze week Zambia, waar de president de doodstraf heeft afgeschaft. Goed Nieuws dus voor de criminelen, maar wat daar ook afgeschaft is, is de “smaadwet”! Die werd gebruikt om critici de mond te snoeren en af te voeren (klinkt bekend). Erg Goed Nieuws voor heel veel mensen. Ook in Afrika boeken we vooruitgang! Nu Rusland en China nog, dan zijn we al een heel eind.

Tot volgende week.
Steun www.goednieuwssite.nl en Oekraïne.
Koop lokaal en niet in China.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten