Onze Natuur, De Film geeft deel van de opbrengst terug aan de natuur
bron: Natuurpunt

Onze Natuur, De Film, de Belgische natuurdocumentaire van productiehuis Hotel Hungaria, heeft sinds de release op 21 september een bijzonder mooi parcours afgelegd. Méér dan 250.000 kijkers kwamen de film al op het grote scherm of tijdens één van de 13 uitverkochte liveconcerten ontdekken, en dat is niet zonder gevolg voor onze natuur. Per verkocht bioscoopticket van Onze Natuur, De Film bij Kinepolis ging er 1 euro integraal terug naar de natuur, wat een mooi totaalbedrag van € 83.246* heeft opgeleverd.

Een winterse ochtend te midden van de natuur, met de voeten in de aarde: geen beter decor dan het Zoniënwoud in Hoeilaart voor een plechtige overhandiging. Zo mocht Matteo Simoni, stem en ambassadeur van de film, samen met Eddy Duquenne (CEO van Kinepolis) en Frederik Delaplace (CEO van VRT) deze mooie cheque afgeven aan de mensen van Natuurpunt, Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir.

Een mooi gebaar voor onze eigen natuur, die we moeten koesteren en waar we méér dan trots op mogen zijn. En voor zij die deze parel van eigen bodem – letterlijk – nog niet zagen, is het nog steeds mogelijk om Onze Natuur, De Film op groot scherm mee te pikken!

“Onze Natuur, De Film kan niet alleen gepassioneerde natuurliefhebbers bekoren maar het is ook een echte familiefilm. Fantastisch om te zien hoe de Belgische natuur niet enkel in het echt, maar ook in de cinema, generaties samenbrengt. Het geeft hoop naar de toekomst toe dat er zoveel gezinnen met kinderen gaan kijken. Zo kunnen we als makers de liefde die wij voelen voor de natuur, en de zorg die onze natuur nodig heeft, overbrengen naar een jongere generatie”, klinkt het bij Maria van Lente, regisseur (Hotel Hungaria).

“Dit is niet gewoon een reeks of film, dit overstijgt een tv-programma, dit overstijgt ook VRT. Het gaat over de boodschap dat we grenzeloos trots mogen zijn op onze eigen natuur. Alle merken binnen de VRT geven elk hun meerwaarde aan dit project, elk voor hun eigen publiek: zo komt er in het voorjaar een reeks over Onze Natuur op Canvas en op Ketnet, dankzij Klara zijn er de concerten en ook de andere VRT-radionetten besteden elk vanuit hun eigen invalshoek aandacht aan dit project”, aldus Frederik Delaplace, CEO van de VRT. 

Eddy Duquenne, CEO van Kinepolis, gaf tot slot nog dit mee: “Het was fantastisch om te zien dat naast de Spider-Mans van deze wereld, ook onze eigen natuur zo’n aantrekkingskracht heeft op het grote publiek. Zoveel mensen die anderhalf uur werden ondergedompeld in een wondere wereld die zo dichtbij is: dat is de kracht van cinema. Het leek ons evident om onze natuur te laten delen in dat succes en zo actief bij te dragen aan de zorg voor onze Belgische natuur. Een positieve impact hebben door te doen waar we goed in zijn, dat is waar duurzaamheid voor ons om draait.”

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Wie naar Onze Natuur kijkt, wordt net als ik van zijn stoel geblazen. Het toont nogmaals aan dat je niet ver van huis moet gaan om prachtige natuur te vinden. Vlaanderen heeft op dat vlak veel te bieden waar we best wat trotser op mogen zijn. Vanuit de Vlaamse overheid proberen we ook zoveel mogelijk drempels weg te halen om onze natuur en biodiversiteit alle kansen te geven. Zo hebben we afgelopen jaren massaal bebost, zijn we ontsnippering tegengegaan door onder andere ecoducten en ecotunnels, herstellen we onze natte natuur met de Blue Deal en hebben we eindelijk een plan om het stikstofdeken over onze natuur tegen te gaan. Laat deze documentaire ons dus vooral aanmoedigen om verder die weg in te slaan naar een groener en biodivers Vlaanderen.”

Walter Rycquart, Algemeen directeur Natuurpunt: “Dankzij deze actie levert de film twee keer een grote bijdrage aan de natuur. Eerst door 250.000 kijkers te verwonderen en zo het draagvlak voor natuur te vergroten, en dan nog eens door financieel bij te dragen aan meer natuur in Vlaanderen. Het totaalbedrag is meer dan we hadden durven dromen. Nu kunnen we naast de vooropgestelde 1,32 ha zelfs meer dan 2,5 ha natuur aankopen aan het Altenbroek in de Voerstreek waar het vliegend hert thuis is. Dat die percelen voor altijd natuur zullen zijn, danken we aan Hotel Hungaria, Kinepolis, VRT en natuurlijk ook alle mensen die bij Kinepolis gingen kijken.”

Jos Rutten, adjunct administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos, sluit zich daarbij aan: “De film brengt onze natuur adembenemend mooi in beeld. Maar die natuur is op vele plaatsen kwetsbaar en sommige soorten hebben een duwtje in de rug nodig om te kunnen overleven. Eén van de sterren uit de film, het Vliegend Hert, is zo’n soort. Ze werd trouwens niet zomaar gekozen. Het is een echte indicatorsoort, waar de soort voorkomt doen ook andere soorten het goed. En doet de natuur het dus goed. Dat wij vanuit het Agentschap voor Natuur en Bos met dit project de natuur rond het Zoniënwoud en het Altenbroek kunnen stimuleren, is dan ook bijzonder waardevol.”

(*) Het geld wordt gebruikt om het leefgebied en zo de populatie van het Vliegend Hert – één van de sterren van de film – uit te breiden en te versterken. In de Brabantse Wouden komt het Vliegend Hert voornamelijk voor in stedelijke omgeving. Daar zet het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt samen met partners de schouders onder plan Vliegend Hert, met onder andere de installatie van extra broedstoven, hagen en houtkanten en de aankoop van extra percelen om natuurverbindingen te realiseren. Daarnaast wordt er een kweekprogramma opgezet voor larven van het vliegend hert om zo de slaagkans van de broedhopen te vergroten. In de Voerstreek koopt Natuurpunt een perceel aan in het Altenbroek en richt het in als kwaliteitsvolle natuur met voldoende dood hout, waarin het vliegend hert eitjes kan leggen en de larven tot ontwikkeling kan laten komen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten