Zij ontfermden zich zonder eigen belang over de voeten van dak- en thuislozen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto SMO

Het tafereel dat zich dit weekeinde in Helmond afspeelde, doet denken aan de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan zoals die wordt beschreven in het Lucasevangelie in het Nieuwe Testament van de Bijbel. Iemand wordt een ‘barmhartige Samaritaan’ genoemd als hij of zich zonder eigen belang ontfermt over anderen. En dat deden zaterdag in Helmond verpleegkundigen van het Elkerliek ziekenhuis en medewerkers van Toppodotherapie Helmond-Mierlo. Zij ‘ontfermden’ zich zonder eigen belang over de voeten van dak- en thuislozen. Zo’n veertig paar voeten verzorgden zij. Afkomstig van dak- en thuislozen die door de Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) in Helmond en het Leger des Heils waren uitgenodigd. Beide instanties hebben in de stad een aantal opvanglocaties.

Verpleegkundig specialist wondzorg Sandra Janssen was erbij. Zij weet ‘t: “Een goede voetverzorging is heel belangrijk. En we verzorgen niet alleen, we kijken ook of er wondjes zijn of andere tekenen die vragen om nadere behandeling. We zijn blij dat we dit zo kunnen doen en hopen dat de mensen klachtenvrij de winter doorstaan.”
Diabetes podotherapeut Joselien van Iersel was er ook en vult aan: “Je staat en loopt de hele dag op je voeten. Dat geeft al aan hoe belangrijk het is om er goed voor te zorgen. Dat deden we vorig jaar, nu weer en dat blijven we doen.”

“Niet alle cliënten hebben de financiële middelen om de voeten goed te laten verzorgen.”

Marion Elbers, verpleegkundige bij SMO: “De ‘voet-verwendag’ was zeer geslaagd. Niet alle cliënten hebben de financiële middelen om de voeten goed te laten verzorgen. Daarom is het zo geweldig dat wij weer benaderd zijn voor dit initiatief! De één vond het heerlijk om de voeten lekker te laten verwennen en voor de ander was het ook echt heel hard nodig om erge voetproblemen te voorkomen. Mensen waren enorm dankbaar!”

“Alsof ik nieuwe voeten heb!”

De dak- en thuislozen reageerden verheugd en dankbaar: “Alsof ik nieuwe voeten heb!” riep iemand uit en ‘Geweldig!’ zei de ander. Eén dakloze was ook nog jarig en noemde het “haar beste verjaardag ooit.”
Behalve de voetverzorging en -screening was er ook een warm hapje voor de bezoekers en een goodiebag met o.a. sokken, een manicuursetje en verzorgingsproducten.

Ondersteuning voor wie het leven (even) niet op de rit heeft

SMO in Helmond biedt professionele ondersteuning aan mensen die hun leven (tijdelijk) niet zelfstandig vorm en inhoud kunnen geven. Voor wie het leven (even) niet op de rit heeft, zet de stichting zich in met alle middelen die ze kan bedenken. SMO wil dat iedereen gezien wordt, mee kan doen in de maatschappij en zich naar eigen vermogen kan ontwikkelen. Zeker als iemand geen thuis, nauwelijks budget, geen dak boven het hoofd of geen sociaal netwerk heeft. Daarom werken de mensen van SMO dag-in-dag-uit aan een samenleving waaraan iedereen zijn eigen waarde kan toevoegen. Dat gebeurt in een combinatie van (maatschappelijke) opvang, dagbesteding, begeleiding thuis en armoedebestrijding.

“Een (t)huis hebben is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”

SMO zorgt voor opvang van alleenstaande volwassenen zonder kinderen en voor kortdurende opvang, want “een (t)huis hebben is niet voor iedereen vanzelfsprekend.”
Daarnaast biedt de stichting intensieve hulp en begeleiding voor een stabiele woonsituatie “want ook al woon je zelfstandig toch kan het lastig zijn je leven goed op de rit te houden”
SMO biedt ook dagbesteding aan, zodat iemand zinvol bezig kan zijn, weer ritme en structuur in het dagelijks leven krijgt en af en toe een praatje kan manken met andere mensen.

Super Sociaal voor veel goedkopere boodschappen

En mensen die het niet lukt om voldoende dagelijkse boodschappen te doen in een gewone supermarkt, zijn door bemiddeling van SMO van harte welkom bij Super Sociaal voor boodschappen die behoorlijk veel goedkoper zijn dan in een gewone supermarkt.
Super Sociaal is géén voedselbank en geeft géén producten gratis weg. Als iemand klant is bij Super Sociaal, is deze zelf verantwoordelijk voor wat hij of zij wel of niet koopt en hoeveel van het budget iemand daarvoor uitgeeft.  Super Sociaal is daarmee te vergelijken met een normale supermarkt, alleen de klant betaalt minder dan in een andere winkel.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten