“Omdat we geloven in de kracht van muziek bieden we met liefde deze cursus aan mensen met kanker aan.”

Omdat zingen kan ontspannen als je ernstig ziek bent, is de Helmondse zangdocent Nika van Stiphout (26) namens de Stichting No Guts No Glory begonnen met het geven van zangles aan mensen met kanker of mensen die herstellen van deze ziekte. Maar als iemand niet kan zingen, is hij of zij ook van harte welkom, want het gaat er vooral om dat de deelnemers ontspannen en vooral plezier maken. De zanglessen ‘Sing Your Song’ ofwel ‘Zingen zonder Zorgen’ zijn gratis. De Stichting ‘No Guts no Glory’ betaalt.

‘No Guts No Glory’(NGNG) is een Nederlandse stichting die zich inzet om bijzondere belevenissen en wensen mogelijk te maken voor mensen met kanker en hun mantelzorgers. Dat gebeurt samen met vrijwilligers, donateurs, en professionele hulp. “Omdat we geloven in de kracht van muziek bieden we deze cursus met liefde aan”, aldus de stichting.
Iedereen die zich inzet voor NGNG heeft van dichtbij meegemaakt wat kanker is en wat het met iemand kan doen. Bij degene die de ziekte heeft, maar ook bij de omgeving. Dit maakt dat NGNG een club gedreven mensen is, die met alle liefde een beetje verschil wil maken. Door mooie herinneringen te maken die onbetaalbaar zijn en door morele steun te bieden.
Omdat NGNG gelooft in de kracht van muziek, hebben veel wensen een muzikaal karakter. Denk hierbij aan o.m. het mogelijk maken van huiskamerconcerten, concert- en festivalbezoeken, de aanschaf van een muziekinstrument en het regelen van muzieklessen.

“Jezelf extra plezier en ontspanning gunnen.”

In Helmond is voor de muzikale lessen een gezellige, veilige, creatieve en warme plek gevonden in inloophuis De Cirkel van de Helmondse stichting voor leven met en na kanker. Een vaste groep deelnemers komt daar acht keer bij elkaar. “Het is een kans om op een laagdrempelige manier jezelf extra plezier en ontspanning te gunnen met goede uitlaatkleppen, muziek en zang. Nog een mooie bijkomstigheid is dat je fijne mensen kunt ontmoeten die zich in een soortgelijke situatie bevinden”, aldus NGNG.

“We laten de kracht van muziek en samenhorigheid zijn werk doen.”

Onder begeleiding van zangcoach Nika worden de activiteiten rustig opgebouwd. Zij zorgt voor alle benodigde materialen, voor koffie, thee en een versnapering. “De deelnemers hoeven dus niets mee te nemen, behalve zichzelf. Samen maken we er een mooie reeks van waarbij je plezier mag beleven, lekker los mag gaan, je vrij bent om te verwerken en helen. Waarbij je kunt ontspannen, nieuwe contacten op kunt doen en naar wens ook nog eens van alles kunt leren. We laten de kracht van muziek en samenhorigheid zijn werk doen”, aldus No Guts No Glorie.

“Niet alleen maar kankerpatiënt zijn.”

NGNG heeft geconstateerd dat mensen in een isolement terecht kunnen komen na een diagnose, want werk en het sociale netwerk vallen soms (gedeeltelijk) weg. “Ook willen mensen zo graag juist niet ‘alleen maar die kankerpatiënt’ zijn. Door bijvoorbeeld op muziekles te gaan, heb je iets positiefs om heen te kunnen, iets anders dan naar het ziekenhuis voor behandelingen.”

In acht bijeenkomsten vertelt Nika van Stiphout over de zangkunst en oefent ze met de deelnemers. In elke ‘les’ staan ‘ademhaling’ en ademhalingsoefeningen/meditatie op het programma. Er wordt ook gezamenlijk een lied ingestudeerd én gezongen natuurlijk. In ‘les’ 4 wordt uitgelegd wat songwriting betekent en inhoudt. In de volgende bijeenkomst staat het schrijven van een eigen lied op de agenda. En de bijeenkomst erna natuurlijk het schrijven en laten horen van het zelf gecomponeerde lied. Zoals er ruimte is voor het maken van een eigen lied is er dat ook voor een gezamenlijk nummer. En de laatste bijeenkomst is voor het zingen van het gezamenlijk lied dat op video wordt opgenomen. En bij alle acht bijeenkomsten staat als vast onderdeel ‘ruimte voor gesprek / gewone vragen / zangtechnische vragen’.

Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Dieter via Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten