Met ‘waardeloze’ slib ontstaat een nieuw natuur- en recreatiegebied door een uniek ecologisch proces

Dikke slib op de bodem van het Markermeer krijgt een nieuwe toepassing in natuureilanden. Daardoor verbetert de waterkwaliteit en het leefgebied onder water en ontstaat er een nieuw natuur- en recreatiegebied. Dit succesvol ecologisch proces is duidelijk waarneembaar in de Marker Wadden, één van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa. In 2016 is gestart met de aanleg van deze natuureilanden, die zijn gemaakt van slib uit de bodem van het Markermeer. In de periode vóór de aanleg van Marker Wadden, werd het leven van planten en dieren juist verstoord door die dikke slibdeken.

De Marker Wadden bestaat uit een cluster van vijf nieuwe, onbewoonde natuureilanden, die van 2016 tot 2021 kunstmatig in het Nederlandse Markermeer zijn aangelegd. De eilanden liggen gesitueerd op ongeveer vier kilometer van de Houtribdijk, die Enkhuizen en Lelystad verbindt. De afstand tot Lelystad bedraagt negen kilometer. Het cluster eilanden vormt voorlopig de eerste fase van een project dat in de toekomst verder kan worden uitgebreid. In deze fase hebben ze een oppervlakte van ongeveer 800 hectare, ruim één procent van het hele Markermeer. Marker Wadden maakt samen met de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen deel uit van Nieuw Land, het nieuwe Nationaal Park dat in 2018 is gevormd.

In het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA) onderzoeken Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Deltares en EcoShape hoe het ecosysteem van Marker Wadden zich ontwikkelt. Dit programma heeft als doel kennis te genereren en te presenteren over bouwen met slib, zandige keringen, ecologie en governance.
De eilanden in het Markermeer bestaan uit slib, aangevuld met zand en klei. Het doel is de om een natuur- en recreatiegebied te creëren waar planten, dieren, vogels en vissen zich thuis voelen en waar mensen van de natuur kunnen genieten

Een win-winsituatie

De aanleiding voor aanleg van de Marker Wadden is de achteruitgang van het ecosysteem in het meer. Op de bodem ligt een dikke slibdeken die het leven van planten, vissen, schaal en schelpdieren verstoort. Met de Marker Wadden ontstaat een win-win situatie: slib van de bodem van het Markermeer krijgt een nieuwe toepassing in natuureilanden. Daardoor verbetert de waterkwaliteit en het leefgebied onder water en er ontstaat een nieuw natuur – en recreatiegebied.
Marker Wadden is een uniek natuurherstelproject. Niet eerder werd op grote schaal overtollig slib gebruikt om natuureilanden aan te leggen en het ecosysteem te herstellen. Dit unieke karakter biedt een uitgelezen kans om kennis te ontwikkelen.

Opgedane kennis ook toepasbaar in andere gebieden

De opgedane kennis is bruikbaar bij de evaluatie van de aanleg van de eerste fase Marker Wadden en de aanleg van de komende fasen. De kennis is ook toepasbaar in andere gebieden met een soortgelijk slibprobleem. In Nederland en daarbuiten kampen meer grote wateren met een sliboverschot en achteruitgang van het ecosysteem.Living Lab

Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA) is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Deltares, Wageningen Research, Witteveen+Bos, Arcadis, NIOO-KNAW, Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit en Universiteit van Amsterdam. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft KIMA opdracht gegeven om het beleid op de Marker Wadden te onderzoeken.

Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Natuurmonumenten

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten