Het zuiverste drinkwater is … gerecycleerd rioolwater

Behandeld afvalwater scoort niet enkel prima qua veiligheid om te drinken, het is zelfs minder toxisch dan drinkwater uit de gebruikelijke bronnen zoals rivieren en grondwater. Dat hebben ingenieurs van Stanford University ontdekt.

“We hadden verwacht dat gerecycleerd drinkwater in sommige gevallen schoner zou zijn dan conventioneel drinkwater omdat de behandeling ervan veel uitgebreider is”, zegt burgerlijk ingenieur William Mitch, senior auteur van de studie die is verschenen in Nature Sustainability. “Maar we waren verrast dat in sommige gevallen de kwaliteit van het gerecycleerde water, vergelijkbaar was met grondwater, dat traditioneel wordt beschouwd als water van de hoogste kwaliteit”, zegt hij.

Organische verontreiniging 

De ingenieurs ontdekten dat hergebruikt drinkbaar water na zuivering schoner is dan conventioneel drinkwater uit bijvoorbeeld rivieren. In de meeste rivieren wordt stroomopwaarts ook afvalwater gedumpt met veel minder behandeling dan de systemen die voor hergebruik van drinkwater actief zijn. 

De conventionele afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn niet uitgerust om diep te reinigen, waardoor veel organische verontreinigingen, zoals chemicaliën uit shampoos en medicijnen, in de rivieren terechtkomen, en van daaruit rechtstreeks in een drinkwaterinstallatie.

Wereldwijd worden drinkwaterbronnen schaarser en ook de toenemende droogte in grote delen van de wereld, waaronder bijvoorbeeld het westen van de Verenigde Staten, maken dat de zoektocht naar alternatieven volop gaande is. In dat opzicht zijn de onderzoekers verheugd over hun ontdekking die volgens hen “erg veelbelovend” is. 

bron: IPS – Afbeelding van Karolina Grabowska via Pixabay

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten