VN lanceren wereldwijd detectiesysteem voor methaan
bron: IPS - Afbeelding van WikiImages via Pixabay

De Verenigde Naties hebben een nieuw, wereldwijd detectiesysteem aangekondigd voor methaan. Satellieten zullen de uitstoot van het broeikasgas detecteren zodat regeringen en bedrijven sneller kunnen reageren. 

In het klimaatdebat speelt CO2 meestal de hoofdrol, maar ook met de impact van methaan (CH4) wordt steeds meer rekening gehouden. Methaan verdwijnt weliswaar sneller uit de atmosfeer, maar is in tussentijd wel tot 23 keer krachtiger. Het is volgens het VN-klimaatpanel verantwoordelijk voor naar schatting een kwart van de klimaatverandering, en de uitstoot moet tegen het einde van dit decennium met minstens een derde teruggedrongen worden.

MARS

Om methaanlekken op te sporen, lanceren de Verenigde Naties daarom het Methane Alert and Response System (MARS). Het systeem detecteert lekken op basis van satellietmetingen, identificeert de bron en brengt betrokken partijen op de hoogte. Vervolgens wordt opgevolgd of en hoe de lekken aangepakt worden.

“De methaanuitstoot verminderen kan een groot en snel verschil maken, omdat het gas veel sneller verdwijnt uit de atmosfeer dan koolstofdioxide”, zegt Inger Andersen, directeur van het VN-milieuagentschap Unep. “MARS is een grote stap in de hulp aan overheden en bedrijven om dit belangrijke klimaatdoel op korte termijn te realiseren.”

Bezos

Het Internationaal Energieagentschap werkt mee aan het initiatief, en onder meer de Europese Commissie, de VS en het Bezos Earth Fund bieden financiële steun.

Bij de lancering, tijdens de klimaattop in Egypte, benadrukte ook de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry het belang van het nieuwe systeem voor de wereldwijde strijd tegen methaanuitstoot.  

“Methaan verminderen is de snelste kans om de opwarming te temperen en de doelstelling van 1,5 graad Celsius binnen handbereik te houden”, zei hij. “Dit nieuwe waarschuwings- en reactiesysteem wordt een cruciaal hulpmiddel om ons allemaal te helpen de Global Methane Pledge na te komen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten