De echo van Cor – Overdag de echte hand en ’s nachts die van Witse
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Overdag de echte hand en ’s nachts die van Witse

Zoals gewoonlijk begin ik met het terugkijken naar de artikelen in de Nieuwsbrief met de cartoon, die gaat over voetproblemen. Zelfs stinkvoeten is soms een bijna niet op te lossen probleem al heb ik daar gelukkig geen last van. Daarnaast zijn er natuurlijk legio ‘voetproblemen’ waarvoor ze in Aalst de oplossingen proberen te vinden. Prima en meteen Goed Nieuws dus. Zelf ga ik om de twee maanden naar een voetreflex-therapeute en voor mij doet dat wonderen. Ik beveel het iedereen aan, want de basis (je voeten dus) is erg belangrijk voor je gezondheid.

Best wel positief nieuws deze week. Allereerst wereldwijd minder extreme armoede. Daar valt niets vervelends over te zeggen, alleen dat het altijd beter kan en moet. Misschien kunnen de mensen die veel te veel hebben iets meer inleveren?? ‘t Is maar een ideetje.

Dan Europa 20 jaar poliovrij. Top natuurlijk en wereldwijd al 99%, dus fantastisch toch!

Ander medisch nieuws: thuis de zwangerschap bewaken met een pleister en zes draadjes. Volgens de onderzoekers is de tevredenheid van de patiënt toegenomen en de kwaliteit van de onderzoeken gewaarborgd. Zal ook de druk op personeel verminderen, dus so far so good. Maar als ik in verwachting zou zijn lijkt me de persoonlijke begeleiding in combi met de onderzoeken veel fijner. Dan kun je ook andere zwangerschapsdingetjes bespreken met een ervaringsdeskundige, maar ik ben bang dat het voorlopig de andere kant op gaat.

Nu weer iets heel anders, kunstmatige ‘warme’ hand brengt mensen met dementie ’s nachts rust. Het is uitgevonden in Anvers door Witse. Goed gedaan van die jongedame. Overdag de echte hand en in de nacht de hand van Witse tegen de onrust, dat vaak voorkomt bij mensen met dementie. Ik ga ze de ‘warme’ hand in De Pastorie – verzorgingshuis met 24-uurszorg aan bewoners met een vorm van dementie en/of een lichamelijke beperking – waar ik vrijwilliger ben, ook aanbevelen. Ben zeer benieuwd.

En we zijn er nog niet: een polsband die laat zien of je een hartmassage goed uitvoert, wat de overlevingskansen enorm vergroot. Het middel is uitgevonden door Harry van SimCPR medical in Roden. Slimme vent, want ook de AED komt uit zijn koker! Tijdens mijn cursus Bedrijfs Hulp Verlening (BHV) heb ik geleerd dat rustig blijven, geen paniek dus, het allerbelangrijkste is. Maar dat valt niet mee als je geconfronteerd wordt met iemand met een hartstilstand.

Mijn eigen Helmond heeft ook mooi nieuws, want het Elkerliek ziekenhuis heeft het Europees certificaat voor buikwandchirurgie gekregen en dat is niet zomaar wa …Slechts 10 tot 15 chirurgen in Nederland kunnen dat en in Helmond zijn er 3! Top dus en zeker als je een liesbreuk of ander onheil aan je buik hebt. Ik ben er trots op!

Dan wat flora- en fauna nieuwtjes: er is een grote toename van tonijn en andere vissoorten rondom het grootste zeereservaat ter wereld in Hawaii. Dus win-win voor de vis en de vissers … Ze groeien op in het reservaat en zwemmen daarna uit over de rest van het gebied. Ook hiervan worden we vrolijk (behalve de gevangen vis natuurlijk ..) Zou dat voor zoogdieren ook gelden, vraag ik me dan af.

Ander nieuws zijn de algen. Die kunnen de wereld helpen voeden! De wereldbevolking groeit zo hard dat de traditionele gewassen dat niet kunnen bijbenen. Algen groeien 10 keer sneller en hebben een hoog eiwitgehalte en ook essentiële aminozuren die in vlees te vinden zijn. De algen worden gekweekt in gesloten aquacultuursystemen voor de kust. Kijk, dat is echt Goed Nieuws en met een paar heerlijke recepten zijn er weer een aantal vegetariërs geboren!

Mechelen gaat vanwege het ondertekende bomencharter’ 87.000 bomen planten, net zoveel dus als het aantal inwoners. Gewoon Goed Nieuws! Ik ben er blij mee. Maar wel vanzelfsprekend in deze tijd dat we zorgen dat we voldoende natuur behouden en zelfs uitbreiden. Meer valt er niet over te zeggen …

Studenten ontwikkelen een biologische waterverzachter tegen kalkaanslag in je wasmachine en niet dus vanwege de zachte handdoeken!! Je wasmachine, koffiezetapparaat en vaatwasser gaan nu veel langer mee zonder al die schadelijke ontkalkingsrommel. Dat is wederom heel Goed Nieuws uit Brussel. Knap alweer van die studenten van tegenwoordig, maar vroeger ook wel hoor …toch!

Komen er nu wat milieu-itempjes voorbij. Allereerst oude batterijen uit elektrische bussen houden Nederlands stroomnet stabiel. Slim bedacht! Zo kunnen we nog sneller meer zonnepanelen leggen en windmolens bouwen zonder dat ons net van slag raakt. Goed voor het milieu en voor de prijs, want door de hoge energieprijzen zijn die binnen een jaar terugverdiend! Dat lijkt me erg snel, maar als het 5 jaar zou zijn was het nog dikke winst. Super en ik ben nog steeds blij dat ik al lang zonnepanelen heb liggen. En je merkt ook dat mensen door deze energieshit sneller gaan investeren in dit soort zaken: elk nadeel heb z’n voordeel (Johan Cruyff wist dat al).

Verder blijkt dat ecolabels op etenswaren werkt, want proefpersonen kiezen duurzamer. Ja, zo werkt marketing nu eenmaal … Was te verwachten, maar niettemin prima bericht toch. Hopelijk wordt het niet te duur, zodat dat weer tegen gaat werken. We blijven vertrouwen houden deze week …

Het Nederlandse kabinet heeft veel aandacht voor het behalen van de klimaatdoelen en voor de energietransitie. Goed plan uiteraard! Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn (als het kan mag het van mij eerder, dan maak ik het misschien nog mee ..) Tegelijkertijd de groei stimuleren en daar ben ik dan weer niet zo blij mee, want we hebben genoeg, niet zo vlug alles vervangen, maar duurzamer, meer aandacht voor onze kleinkinderen. Daar moeten we het ook eens over hebben. Moet die groei wel? Meer meer en nog eens meer, vind ik niet meer zo noodzakelijk. Gewoon pas op de plaats moet toch ook kunnen (ik kon het toch weer niet laten … ).

Het gaat sneller dan verwacht: elektrische vrachtwagens benen diesel snel bij (zeker met deze prijzen), ze worden snel goedkoper, rijden even ver en kunnen evenveel vervoeren. Rekening houdend met de verplichte rusttijden haalt de elektrische variant 800 km per dag (dus wel laden tussendoor tijdens de koffiebreak met gehaktbal of salade). Kijk, dat gaat dus inderdaad rap de goede kant op. Chapeau voor de lhbti+ technici dus!

Dan een primeur in Gent die ook het milieu helpt: een ‘metroplan’ voor voetgangers dat Gentenaren aanspoort om te voet te gaan. Een kaart gebaseerd op het metroconcept om snel en doelgericht per benenwagen je bestemming te bereiken. Dit zelfs met het aantal voetstappen naar elk reisdoel. I love Gent! Strak plan vind ik.

Tot slot voor deze week: VDL maakt jongeren enthousiast voor een baan in de techniek. Naast een BBL-opleiding (leren en werken) krijgt de jeugd ook een upgrade met sport, vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling en dat is slim uiteraard! Er is een tekort aan vakmensen, dus dit zal ongetwijfeld helpen om meer jongeren te interesseren voor een beroep in de techniek. Gewoon goed geregeld! Mooi …het gebeurt weer in de buurt van Helmond …

Tot volgende week.
Geef aan Oekraïne en Goed Nieuws.
Koop lokaal en zeker niet bij Ali.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten