Familiebedrijf maakt jongeren enthousiast voor een baan in de techniek
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto VDL Groep

In de Nederlandse maakindustrie is een groot tekort aan vakmensen die uit het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) voortkomen. En de instroom van mbo’ers die voor techniek kiezen is ook nog eens onvoldoende om dit tekort op te vangen. Dit vraagstuk dwingt tot creatieve oplossingen om medewerkers te werven én te behouden.  De VDL Groep in Eindhoven, een internationale industriële onderneming met meer dan 100 bedrijven in 19 landen en ruim 15.000 medewerkers, heeft daar iets op gevonden: een eigen opleiding, de VDL Triple T Academy. Daarmee geeft dit reusachtige familiebedrijf BBL-leerlingen extra ontwikkelmogelijkheden. Door een ‘upgrade’ aan reguliere BBL-opleidingen wil VDL de keuze voor een technisch beroep een stuk aantrekkelijker maken. Vakmanschap combineren met persoonlijke ontwikkeling, sport en vitaliteit. Deze eenjarige opleiding is inmiddels met 13 BBL-leerlingen gestart.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende leerweg. Bij een BBL-opleiding combineer je leren en werken, wat betekent dat je meestal 1 dag per week naar school gaat en 4 dagen per week werkt bij een leerbedrijf in de sector waarvoor je gekozen hebt.
Guustaaf Savenije, hoofddirectielid van VDL Groep, zegt erover: “Voor ons zijn vakmensen essentieel om te ontwikkelen en produceren. Het is dus belangrijk om jongeren enthousiast te maken voor een baan in de (hightech) maakindustrie, een sector waarin veel wordt geïnnoveerd, veel kansen en doorgroeimogelijkheden zijn én je bovendien een wezenlijke bijdrage kunt leveren aan maatschappelijke thema’s, zoals verduurzaming. Kortom, iets om trots op te zijn. Daarnaast geeft de opleiding extra erkenning aan praktijkgericht technisch talent. Talent waar VDL trots op is, dat we koesteren en stimuleren voor een mooie loopbaan in de techniek.”

VDL Triple T Academy: powerskills, sport en vitaliteit

De 13 BBL-leerlingen werken 3 of 4 dagen in de week bij één van de (vele) VDL-bedrijven. Eén dag in de week zijn ze dus op school. Daarnaast gaan ze iedere vrijdagochtend naar de VDL Triple T Academy waar zij fysiek en mentaal worden uitgedaagd. De onderwerpen samenwerken, communicatie, resultaatgerichtheid en ondernemerschap – de kernwaarden van VDL – staan daarbij centraal. ‘Powerskills’ die cruciaal zijn voor vitale en wendbare medewerkers in de uitdagende hightech maakindustrie. Onder leiding van Jens van Son, oud-profvoetballer van FC Eindhoven (VDL is de hoofdsponsor van deze voetbalclub in de KeukenKampioen Divisie) volgen de leerlingen de ene week een fysiek programma gericht op sport en vitaliteit. De andere week worden de lessen gericht op persoonlijke ontwikkeling, verzorgd door René Berden van Mikrocentrum in de businessroom van de VDL Groep in het Philips Stadion (ook PSV wordt gesponsord door VDL).

Samenwerking en blijven ontwikkelen

“Voor het opzetten van de VDL Triple T Academy hebben we de samenwerking gezocht met  Mikrocentrum en FC Eindhoven, voor ons logische partners gezien onze jarenlange relaties met beide partijen”, aldus John van der Pas, HR-manager en programmamanager VDL Triple T Academy.

Frank Bruls, manager opleidingen van Mikrocentrum: “De VDL kernwaarden zijn essentiële powerskills om succesvol (complexe) technische uitdagingen aan te kunnen gaan en voorop te blijven lopen. Het is daarom belangrijk dat de huidige en komende generatie vakmensen hier zich in blijven ontwikkelen. We zijn trots dat we als kennispartner met VDL Groep en FC Eindhoven de handen ineen kunnen slaan om deze vaardigheden en het talent van engineers te helpen versterken.”

Günther Peeters, algemeen directeur FC Eindhoven: “We zijn trots dat we samen met onze hoofdsponsor VDL dit project mogen vormgeven. VDL Groep is voor onze club een hele belangrijke partner en we zien dit als een perfect voorbeeld van hoe FC Eindhoven kan bijdrage aan de ontwikkeling van onze partners. Bouwen met Talent is al jaren dé identiteit van FC Eindhoven en middels dit project kunnen we deze identiteit ook maatschappelijk uitdragen. Door FC Eindhoven te betrekken bij deze samenwerking met VDL, kunnen we beide onze maatschappelijke doelen nog meer kracht bij zetten en een wezenlijk verschil maken voor onze regio.”

Triple T ook in Twente

Overigens is in Eindhoven niet de eerste Triple T Academy door VDL opgezet. Al eerder startte het bedrijf in de regio Twente. Verschillende hightech bedrijven in deze regio, waaronder VDL ETG Almelo, de gemeente Almelo, het onderwijs en voetbalclub Heracles zijn vorig jaar september al gestart met de Triple T High Tech Academy voor de regio Twente. Hier hebben reeds 11 studenten dit traject met succes afgesloten. De tweede lichting is vorige maand gestart.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten