De echo van Cor
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Een miljard euro van Nestlé: te laat en te weinig!

De cartoon van deze week gaat over ontgroening van studenten van Kulak in Kortrijk zonder alcohol en gevaarlijke opdrachten, maar dan wel in het ziekenhuis met een overdosis chips en limonade. Wel humor! Maar is het dan nog een ontgroening, vraag ik me dan af. Voor mij hoeft die flauwekul ook helemaal niet. Ik ben tijdens mijn eenjarig studentenbestaan ook niet ontgroend. Gewoon de nieuwe studenten kennis laten maken met elkaar en met de universiteit en daarna een stevige borrel of bier en klaar is Kees. En zeker geen kinderachtige ontgroeningsspelletjes georganiseerd door narcistische vierdejaars studenten.

Zo dat hebben we gehad en nu door met Goed Nieuws uit Leuven waar onderzoekers een beloftevolle nieuwe methode hebben ontdekt voor de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Het heeft te maken met een nieuwe plek op de androgeenreceptor (niet eenvoudig …) waar geneesmiddelen zich aan kunnen binden en de ziekte bestrijden. Klinkt moeilijk, maar wat maakt het uit als het werkt!

Ook voor vrouwen met borstkanker met uitzaaiingen in de oksel is er Goed Nieuws. Een grote okseloperatie (met vaak klachten daarna zoals bijvoorbeeld een dikke arm vanwege het vocht) kan nu vaak vervangen worden door een kleine lymfeklieren besparende operatie na chemotherapie. Super, maar het blijft helaas een nare ziekte waar je liever niet mee te maken krijgt!

Maar er is nog meer Goed – medisch – Nieuws: de ziekenhuisopname van pasgeboren geïnfecteerde baby’s kan teruggebracht worden van 7 naar 3 dagen! En wel door antibiotica niet alleen via het infuus toe te dienen, maar ook oraal door middel van een drankje. Slimmeriken in ziekenhuizen in Rotterdam hebben dat ontdekt en dat is geweldig toch! Bovendien kan een drankje ook thuis worden toegediend en dat is voor ouders en kind natuurlijk veel en veel prettiger. Ik vraag me dan wel af: hoe kom je erop?? Slim weer en natuurlijk, je bent de hele dag bezig met je patiëntjes en dan probeer je dingen uit … dus ja, meteen het antwoord, denk ik …

Dan tot slot van de medische items een semi medisch nieuwtje: de Universiteit van Antwerpen zamelt menstruatiemateriaal (klinkt niet fijn wel ..) in om menstruatiearmoede, maar ook andere taboes rond menstruatie onder de aandacht te brengen . Ook worden er bij de toiletten mandjes met gratis tampons en maandverband gehangen voor studenten die weinig geld hebben of gewoon hun ‘materiaal’ vergeten zijn! Allemaal goed nieuws dus, maar met de enorm gestegen energieprijzen zal dat op veel meer plaatsen nodig zijn, ben ik bang. Misschien dat de multinationals die het allemaal maken voor de hoofdprijs elk jaar een paar vrachtauto’s vol kunnen sponsoren. Aftrekbaar voor de belasting, dus wat let ze …

Gaan we naar Gent waar een nieuw woonmodel een primeur is in Vlaanderen. In de wijk Meulestede worden 34 huizen gebouwd en verkocht voor een lage prijs en hoe kan dat?? Wel, de grond wordt niet je eigendom. En als het huis ooit weer verkocht wordt, mag er ook geen extra winst op gemaakt worden. Klinkt prima toch! Je hoeft, zoals ik het begrijp, geen erfpacht te betalen voor de grond – is in Nederland vaak wel – dus het blijft een voordelige constructie. Blijft wel de vraag wie betaalt de grond? In dit geval de ontwikkelaar samen met Gent en die regelt ook de bouw van de huizen. Interessant gebeuren, vind ik …Die Vlamingen zouden eens moeten kletsen met een vriend van mij, die kant en klare huizen bouwt, energieneutraal en voor een hele mooie prijs. Dan wordt het echt een mooi project. Kijk op Ferlem.com.

We blijven in Gent en Brussel en Utrecht waar de EU 4 miljoen subsidie toekent aan Fungateria (fungus betekent schimmel), een baanbrekend onderzoeksproject van de 3 universiteiten in de voornoemde steden. Het project gaat over schimmels en bacteriën als radicaal duurzame materialen van de toekomst, waarbij ik het mooiste voorbeeld vond de schoenen van schimmelleer.  Een schoen die zichzelf kan helen als er krassen op komen!
Misschien hoef je ze ook wel niet te poetsen? Hoe fantastisch is dit! En er is nog veel meer, dus lezen dit artikel over de schimmels en bacteriën aub.

In Nederland wil men wetenschap en samenleving sterker met elkaar wil verbinden. Het idee is van minister Dijkgraaf om de dialoog tussen wetenschappers en samenleving te stimuleren en zo expertise te verzamelen en wetenschapscommunicatie doeltreffender te maken. Niet méér maar beter en door de betrokkenheid van de samenleving ook meer praktijkgericht en doeltreffender. Toegegeven, ik ben sceptisch maar van de heer Dijkgraaf heb ik nog niet echt slechte dingen gehoord. Dus wat mij betreft het voordeel van de twijfel …

Wat de wetenschap in ieder geval opgeleverd heeft is dit: door NASA-technologie laadt een elektrische auto op in 5 minuten. Niet slecht toch … Het gaat de goede kant op met dit soort auto’s, al blijf ik wel benieuwd hoe de ontwikkeling van de waterstofauto zal gaan. Of misschien nog wel iets heel anders … Het blijft interessant, vind ik.

Nu door met een aantal onderwerpen over milieu en aanverwanten. Beginnen we weer met Gent dat een Europese award wint voor een zonnepanelenproject.  Op het dak van Lemahieu (houthandel) werden met o.m. burgergeld 15.000 zonnepanelen gelegd voor de elektriciteit van gebouwen van de gemeente Gent. Niks mis mee, maar persoonlijk vind ik het niets bijzonders (is niet negatief bedoeld).  Wij hebben op ons bedrijfspand in Helmond alleen al 2660 zonnepanelen liggen voor onze elektriciteit, dus dan valt me Gent een beetje tegen …

Dan verder met Nestlé dat een miljard investeert om koffieteelt te beschermen tegen de klimaatcrisis. Het zal tijd worden … Ze hebben al decennia goud verdiend door de boeren en het land daar uit te buiten. Dus om dan een klein gedeelte van je winst terug te geven is niet meer dan normaal. Te laat en te weinig, als je het mij vraagt.

Nu Nederland weer met een indrukwekkend, inspirerend en innovatief rapport over de realisering van een klimaatneutrale samenleving. Een mondvol. Het komt erop neer dat het niet te laat is als we als wetenschappers en maatschappelijke organisaties beter en intensiever gaan samenwerken. Klinkt hoopvol. Jammer dat we daar nu pas mee komen en alsjeblieft niet nog meer praten, maar doen …

Dan het artikel dat CO2 uit de lucht halen een goudmijn kan worden. De interesse van beleggers en bedrijven neemt toe!  Om de klimaatverandering te beperken tot 1,5 graad zullen tegen 2050 jaarlijks miljarden tonnen CO2 uit de atmosfeer gehaald moeten worden.
Geld dus dat op de plank komt te liggen. Laten we in godsnaam (die heeft er eigenlijk niets mee te maken) niet weer de fout maken, zoals bij de energie en de zorg, dat we alles uitbesteden aan super commerciële bedrijven, zodat wij als brave burgers straks weer de klos zijn en op alles wat we doen CO2-belasting moeten gaan betalen. Laten we beginnen met het afval slimmer te verwerken, want dat bespaart 1,4 miljard ton CO2 per jaar! De afvalsector is goed voor een vijfde van de wereldwijde uitstoot van bijvoorbeeld methaan, een broeikasgas vele malen krachtiger dan CO2. Dus de afvaljongens hebben nog wel een klusje te klaren. Die moeten ook eens de hand in eigen boezem steken. Ze verdienen immers ook bakken met geld en hebben dan ook de plicht om milieubewust te werken. PS: dit zijn ook de bedrijven die straks het geld gaan verdienen aan het uit de lucht halen van CO2.  Aanpakken die cowboys! Eerst maar eens beginnen met het zadel afnemen!

Tot slot voor deze week de troef van Nepalese boeren in een warmer klimaat: kardemon! Na een tip van buurman India ging men in Nepal, waar veel waterschaarste heerst, kardemon verbouwen. Wij, groenteboeren, vinden dat een goed plan: kijken wat voor gewassen je waar kunt verbouwen en – ook erg belangrijk – gewassen aanpassen aan de veranderende klimaatomstandigheden. Door middel van veredeling groente e.d. laten evolueren naar de nieuwe situatie met meer warmte en minder water. Het kan volgens mij. Terug naar Nepal en de kardemon: slim dus en daarbij komt nog dat kardemon een fantastisch kruid is! Wordt ook wel de ‘koningin van de specerijen’ genoemd en doet het erg goed in tal van overheerlijke gerechten met bijvoorbeeld masala, maar ook onmisbaar in de Nederlandse speculaas- en koekkruiden. Sla de boeken er maar eens op na: basis voor veel overheerlijke gerechtjes!

Tot volgende week.
Geef aan goednieuws.be en Oekraïne.
Koop lokaal en zeker niet in China.

Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten