Nescafé investeert miljard om koffieteelt te beschermen tegen klimaatcrisis
bron: IPS - Afbeelding van Couleur via Pixabay

Het Zwitserse Nestlé investeert tegen 2030 meer dan een miljard euro om de koffieproductie van Nescafé klimaatbestendig te maken. Het gaat koffieboeren helpen om de overstap te maken naar meer duurzame landbouw.

De koffieteelt staat wereldwijd onder druk van de klimaatverandering. Het landschap dat geschikt is voor koffieteelt zal tegen 2050 naar verwachting met de helft krimpen. 

Tegelijk zijn meer dan 125 miljoen mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk van de koffieteelt. Redenen genoeg dus om extra maatregelen te nemen om de duurzame teelt van koffie op langere termijn te waarborgen, denken ze bij Nescafé.

Tot 2030 gaat het merk daarom meer dan een miljard euro investeren in het zogenaamde Nescafé Plan 2030 om de productie duurzamer te maken.

Regeneratieve landbouw

Centraal in het plan staat de omschakeling naar zogenaamde ‘regeneratieve landbouw’. Die is erop gericht om de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem zoveel mogelijk te sparen, en zo beter bestand te zijn tegen de klimaatverandering. De teelt springt ook spaarzamer om met water en houdt rekening met de biodiversiteit. Bovendien kan de bodem meer CO2-opslaan.

Nescafé gaat lokale koffietelers ondersteunen met training, technische ondersteuning en zaailingen om hen te helpen bij de overgang. Ze zullen onder meer opleiding krijgen over klimaatbestendige variëteiten, de aanplant van bodembedekkers, gebruik van organische meststoffen en boslandbouw, waarbij koffie geteeld wordt in combinatie met bomen. 

Eerlijke prijs

Tegen 2025 moet al een vijfde van de koffie geteeld worden met behulp van regeneratieve landbouwmethodes, stelt Nescafé zichzelf tot doel, en tegen 2030 de helft.

De focus van het plan ligt op de zeven belangrijkste herkomstgebieden waar 90 procent van de Nescafé-koffie vandaan komt: Brazilië, Vietnam, Mexico, Colombia, Ivoorkust, Indonesië en Honduras. Maar met het plan wil het merk ook de bredere koffiewereld veranderen, zegt Philipp Navratil, hoofd van Nestlé’s Coffee Strategic Business Unit.  

Fairtrade Belgium reageert positief op de aankondiging, maar benadrukt het belang van een eerlijke prijs voor de koffieboer.

“Met Fairtrade zien we zeker het belang in van programma’s als het Nescafé plan 2030, waarbij de nadruk wordt gelegd op het ondersteunen van koffieboeren in hun gevecht tegen klimaatverandering via regeneratieve koffieteelt”, stelt Fairtrade-directeur Philippe Weiler. “Maar als organisatie achter het eerlijke handel-label, leggen we de nadruk op het belang van een eerlijke prijs. Fairtrade garandeert zo een degelijk inkomen voor koffieboeren, waardoor ze zélf kunnen investeren in duurzame productietechnieken om zich aan de klimaatverandering aan te passen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten