Gent wint Europese award voor zonnepanelenproject
bron: Stad Gent

De Stad Gent heeft een Europese ‘Procura+ Award’ gewonnen voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu Gent aan de Rigakaai. De Stad neemt de opgewekte energie van die 15.000 zonnepanelen integraal af voor gebruik in eigen gebouwen. Gentenaars konden via een burgercoöperatie in het project investeren.

Procura+, een netwerk van Europese lokale overheden, reikt jaarlijks awards uit om duurzame aankoopstrategieën in de kijker te zetten. De Stad Gent heeft gisteren, op woensdag 12 oktober 2022, samen met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) de award voor het initiatief van het jaar gewonnen voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu Gent.

Voor het elektriciteitsverbruik in eigen gebouwen ging de Stad Gent vorig jaar op zoek naar lokaal geproduceerde stroom uit hernieuwbare energie. Samen met het VEB werd een pioniersproject opgestart. Op het dak van Lemahieu Gent zouden zo’n 15.000 zonnepanelen komen, Gentenaars konden investeren via burgercoöperatie Beauvent. De kapitaalsoproep van 700.000 euro werd in anderhalve dag afgerond.

Inspiratie voor andere steden

Intussen is de plaatsing bijna klaar. De zonnepanelen zijn straks goed voor zo’n 7.000 MWh per jaar, wat gelijkstaat met stroom voor 2.000 gezinnen. Het was de ambitie van de Stad Gent om deze legislatuur 30 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen uit lokale groene stroom te laten bestaan. Dankzij dit project zal dat stijgen naar 46 procent.

Samen met de Gentenaars wekken we lokaal en duurzaam onze eigen energie op, ik hoop dat dit inspirerend is voor andere steden. Ik ben heel trots op de stappen die gezet zijn en deze award is dan ook een pluim op de hoed van de trekkers en de aankopers binnen onze stad.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten