Voor het eerst bijna 13 miljoen banen in hernieuwbare energie
bron: IPS - Afbeelding van Alex Csiki via Pixabay

De wereldwijde tewerkstelling in de hernieuwbare sector heeft vorig jaar een recordpiek bereikt van 12,7 miljoen banen. Dat zijn er 700.000 meer dan het jaar ervoor, ondanks de nasleep van de pandemie en de ontluikende energiecrisis. 

China is veruit de grootste werkgever in de sector van de hernieuwbare energie. In 2021 waren er meer dan 5,3 miljoen van zulke banen in de Aziatische grootmacht, tegenover 4,7 miljoen het jaar ervoor. De Europese Unie en Brazilië vullen het podium aan, met elk ongeveer 1,27 miljoen betrekkingen. 

Dat alles blijkt uit een gezamenlijk rapport van het Internationale Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), dat donderdag werd vrijgegeven. Uit het rapport blijkt ook dat zonne-energie de snelst groeiende sector was.

Azië koploper

Azië is momenteel goed voor bijna twee derde van de functies in hernieuwbare energie. Dat komt volgens het rapport omdat Zuidoost-Aziatische landen grote productiecentra zijn van fotovoltaïsche zonnepanelen en biobrandstoffen. China is daarnaast ook de belangrijkste installateur van zonnepanelen en creëert een groeiend aantal banen in offshore windkracht. Zo heeft China in 2021 meer offshore windcapaciteit bijgebouwd dan alle andere landen samen, de afgelopen vijf jaar.

China exploiteert momenteel bijna de helft van ’s werelds geïnstalleerde offshore windcapaciteit, met 26 gigawatt van in totaal 54 gigawatt wereldwijd. Ter vergelijking: één gigawatt kan ongeveer 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien.

Inhaalbeweging

Europa daarentegen is de belangrijkste exporteur van apparatuur voor windparken, ongeveer 40 procent van het globale totaal komt uit Europese fabrieken. Volgens het rapport werkt Europa ook aan een inhaalbeweging op vlak van de productie van zonnepanelen. De rol van Afrika in de hernieuwbare sector blijft zeer beperkt, maar het rapport wijst er wel op dat het continent belangrijke opportuniteiten heeft op vlak van wind en zon. 

In Latijns-Amerika is Mexico de grootste leverancier van wieken voor windturbines. Brazilië blijft de grootste werkgever op het gebied van biobrandstoffen, maar er komen ook veel banen bij in wind- en zonne-installaties.

“In het licht van talrijke uitdagingen blijft de tewerkstelling in hernieuwbare energie veerkrachtig. De sector heeft bewezen een betrouwbare motor voor het scheppen van banen te zijn”, zegt IRENA-topman Francesco La Camera. “Mijn advies aan regeringen wereldwijd is om een industrieel beleid te voeren dat de uitbreiding van fatsoenlijke banen op het gebied van hernieuwbare energie in eigen land aanmoedigt.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten