Europa beschermt enorm gebied tegen diepzeevisserij
bron: IPS - Afbeelding van joakant via Pixabay

De Europese Commissie beschermt een oppervlakte van 16.000 vierkante kilometer kwetsbare zeebodem tegen schadelijke visserij. Milieubewegingen spreken van een belangrijke ontwikkeling.

Het duurde vier jaar langer dan gepland, maar de kogel is nu toch door de kerk: de Europese Commissie kondigt vandaag (donderdag) een verbod aan op de meest schadelijke visserij in gebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 16.000 vierkante kilometer.

Het gaat om 87 gebieden met kwetsbare mariene ecosystemen voor de kusten van Ierland, Frankrijk, Portugal en Spanje. De gebieden zijn gekozen omdat ze belangrijke koralen, diepzeesponzen en andere kwetsbare habitats bevatten. Boomkorvisserij – een industriële methode waarbij enorme verzwaarde netten de zeebodem kaalschrapen – wordt er verboden.

“Onze oceanen en visserij zijn afhankelijk van gezonde ecosystemen”, zei Virginijus Sinkevičius, EU-commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij bij de aankondiging. Met deze bescherming komen we onze belofte na om het zeeleven te beschermen en te herstellen.”

Tegenwind

De bescherming van de gebieden was nodig om een Europees besluit rond diepzeevisserij uit 2016 te implementeren. Boomkorvisserij was daardoor al verboden in gebieden met 800 meter diepte. Kwetsbare gebieden tussen 400 en 800 meter diep moesten nog afgebakend worden. 

Maar de commissie kreeg te maken met felle tegenstand van industriële vissersvloten. Sommige lidstaten hielden ook de wetenschappelijke gegevens tegen die nodig waren om de gebieden in kaart te brengen, en in de zomer dreigden sommige Spaanse industriële sectoren nog met een rechtszaak tegen de commissie. 

Overwinning

Milieubewegingen spreken van een bijzonder belangrijke stap. “Dit zal de broodnodige bescherming brengen voor diepzeekoralen, sponzen en andere soorten voor de Atlantische kusten van Ierland, Frankrijk, Spanje en Portugal”, zegt Mathew Gianni, politiek adviseur voor de Deep Sea Conservation Coalition.

Ook Claire Nouvian van de ngo Bloom reageert enthousiast. “Het is een mooie dag”, zegt ze. “Eindelijk worden de unieke ecosystemen in de diepzee onder 400 meter niet langer platgewalst door gigantische industriële apparatuur, die duizend jaar oude koralen, eeuwenoude zeesponzen, haaien, octopussen en een heel gamma aan buitengewone soorten verpulvert als collateral damage.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten