bron: VU

Om het dagelijks leven van mensen met spasticiteit gemakkelijker te maken, hebben vier masterstudenten van de Vrije Universiteit Amsterdam een speciale handschoen ontwikkeld.

Spasticiteit

Wanneer de dokter met een hamertje onder je knie tikt, ontstaat er een reflex, die wordt veroorzaakt doordat de receptor hiervoor een signaal aan de hersenen doorgeeft. Wanneer – door bijvoorbeeld een infarct – een specifiek gedeelte van het hersengebied is beschadigd, ontstaat er ruis op die lijn en wordt de reflex niet goed gereguleerd. Daardoor is deze constant actief en is er sprake van een continue aanspanning van de spieren: dit noemen we spasticiteit.

De helpende handschoen

Om de handfunctie van mensen die aan spasticiteit lijden te verbeteren, ontwikkelden Madelina Riurean, David Gotti, Cara Knott en Tobi Makinde de Madglove. Deze handschoen is zo ontworpen dat hij bestand is tegen de spierspanning die op de hand wordt uitgeoefend. De hand kan hierdoor weer worden geopend en objecten kunnen worden vastgegrepen.

Lees meer hierover in het magazine van de VU


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here