In verzorgingshuizen ontstaan spontane en mooie vriendschappen door acteren
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Vitalis Woonzorg Groep

Bewoners van verzorgingshuizen, vitaal of minder vitaal, maken samen met de zorgmedewerkers, met wijkbewoners, vrijwilligers en jongeren theatervoorstellingen onder leiding van professionele regisseurs. Dit project – ‘Trotse kameraden’ genaamd – is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen die eenzaam zijn. Want, zo luidt de filosofie, in het theater moet je je blootgeven en dat zorgt ervoor dat je makkelijk contact maakt. Zo ontstaan spontane en mooie vriendschappen in de verzorgingshuizen.

‘Trotse kameraden’ is een samenwerkingsproject van CKE (Huis voor amateurkunst en cultuureducatie in Eindhoven) en Vitalis Woonzorg Groep (aanbieder van voorzieningen voor wonen, zorg en welzijn in alle fases van het ouder worden). De afgelopen maanden hebben de ‘acteurs’ wekelijks met elkaar gerepeteerd. Onder leiding van twee professionele regisseurs is er toegewerkt naar twee unieke en ontroerende theatervoorstellingen. De verhalen die tijdens de repetities naar voren kwamen, zijn de basis van deze voorstellingen.

Door zich bloot te geven ontstaat onderling respect, gelijkwaardigheid en veiligheid


‘Trotse kameraden’ is een inclusief gezelschap en verwijst naar trots en kameraadschap. Trots, omdat alle spelers gestimuleerd worden het beste uit zichzelf te halen en te presenteren aan de kijkers. Kameraden, omdat als je samen een theatervoorstelling maakt, je jezelf open moet stellen voor anderen. Tijdens de repetities verlaten spelers hun veilige zone en geven zich bloot. Hierdoor ontstaat onderling respect, gelijkwaardigheid en veiligheid. De spelers worden tijdens deze periode als het ware een familie en wisselen veel ervaringen en persoonlijke verhalen uit. Dit heeft gezorgd voor vriendschappen voor het leven. Alle deelnemers hebben een onvergetelijk avontuur beleefd, dat ze nooit meer zullen vergeten, aldus Wendy van Zon, coördinator kunst en cultuur bij Vitalis Intensieve zorg en Maaike Mul, coördinator kunst en cultuur van Vitalis Wijkzorg.

De kunst van het gelukkig oud zijn

Kunst en cultuur zijn bij Vitalis een middel om net wat vrijer te denken, met elkaar in verbinding te komen, te genieten en iets moois te maken van het leven. Kunst en cultuur als vitamine voor de geest. Het motto luidt dan ook “de kunst van het gelukkig oud zijn”.
Vitalis biedt oplossingen op het gebied van wonen, zorg, welzijn en behandelingen in alle fases van het ouder worden. Van wijkzorg tot en met intensieve zorg, revalidatie, specialistische behandelingen en een breed aanbod van welzijn, met speciale aandacht voor kunst en cultuur. De kunst van gelukkig oud zijn, ertoe doen, zelf doen en meedoen staan daarbij centraal.

Ouderen laten ons zien dat je nooit te oud bent om te leren

Lichamelijke en/of geestelijke beperkingen of een gebrek aan theaterervaring vormen geen enkel probleem. Iedereen kan meedoen! Sommige deelnemers doen voor de eerste keer mee en hebben geen enkele acteerervaring, andere zijn sterren van vroeger die nog één keer op het podium willen stralen. Een ding hebben ze allemaal gemeen. De passie voor het toneelspelen. Ouderen laten ons zien dat je nooit te oud bent om te leren en dat er nog zoveel te beleven valt.

Vanuit je gevoel een voorstelling maken

Ze delen hun levensverhalen, ervaringen en wijze levenslessen met het publiek. Geen tekst uit je hoofd leren, maar vanuit een gevoel een voorstelling maken is een van de methodes die gebruikt wordt tijdens de repetities van ‘Trotse kameraden’.
Theatervoorstellingen in de theaterzaal van CKE sluiten ieder jaar een half jaar van repeteren af. Het wekelijks repeteren is belangrijker dan de voorstelling. Aan het eind van het project hebben de deelnemers een onvergetelijk avontuur beleefd en nieuwe vrienden gemaakt.

Over liefde en met z’n tweeën is alles mooier

De ‘acteurs’ studeerden twee theatervoorstellingen in. Het ene was getiteld ‘Romeo & Julia’, dat gaat over liefde met een knipoog naar Shakespeare.  Het thema was: liefde is van alle tijden en er is geen leeftijdsgrens voor liefde en verliefdheid. Allemaal verlangen wij naar de liefde. Waar Shakespeare passie laat omslaan naar dood en verderf met als slot de dood van de beide geliefden, laten wij de liefde zegevieren. In de oorspronkelijke versie werden alle rollen in dit stuk vertolkt door mannen, ook de rol van Julia. Bij ‘Trotse Kameraden’ worden alle rollen vertolkt door vrouwen.
Het tweede theaterstuk droeg als titel ‘Wij gaan voor 2’ met als thema ‘Alleen is ook maar alleen. Dus gaan wij voor twee.​​​​​​​’ Twee kersjes, twee perzikbomen, twee spijbelaars, twee vrijers, twee achterkleinkinderen. Want laten we eerlijk zijn: met zijn tweeën is alles net iets mooier.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten