Vleesvervangers goed voor milieu en gezondheid
bron: IPS - Afbeelding van Bernadette Wurzinger via Pixabay

Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dat blijkt uit een samenvatting van 43 verschillende wetenschappelijke studies.

De Britse Universiteit van Bath verzamelde 43 studies over gezondheids- en milieueffecten van plantaardig voedsel en de houding van de consument. De analyse van die studies, in het tijdschrift Future Foods, bevestigt dat plantaardige producten over het algemeen veel minder landbouwgrond en water nodig hebben en minder vervuiling veroorzaken dan dierlijke producten.

Eén paper berekende zelfs dat de vervanging van 5 procent rundvleesconsumptie in Duitsland door plantaardige eiwitten, de CO2-uitstoot met wel acht miljoen ton per jaar kan verminderen. Een andere studie stelde vast dat plantaardige burgers tot 98 procent minder uitstoot veroorzaken in vergelijking met rundvleesburgers.

Een andere opvallende conclusie: de overgrote meerderheid – 90 procent – van de consumenten die plantaardig vlees en zuivel kopen zijn geen vegetariër, maar vleeseter of flexitariër.

Gezondheid

Plantaardige alternatieven blijken over het algemeen ook een beter voedingsprofiel te hebben dan dierlijke producten. Eén studie beoordeelde 40 procent van de conventionele vleesproducten als “minder gezond”, in vergelijking met slechts 14 procent van de plantaardige producten. Andere studies stelden vast dat plantaardige alternatieven beter waren om gewicht te verliezen en spiermassa op te bouwen.

Aan de plantaardige producten kunnen bovendien makkelijk gezonde additieven worden toegevoegd zoals microalgen of spirulina, waardoor het gehalte aan aminozuren, vitamine B en E en antioxidanten stijgt. Toekomstige innovaties in verwerking en ingrediënten zullen waarschijnlijk leiden tot verdere voedingsverbeteringen.

Groeimarge

“We zien hoe plantaardige producten er steeds beter in slagen om de vraag te doen verschuiven, weg van dierlijke producten. Hiervoor wordt een beroep gedaan op drie essentiële elementen voor de consument: smaak, prijs en gemak”, zegt Chris Bryant van de Universiteit van Bath. “Deze studie biedt overweldigend bewijs dat plantaardige alternatieven bovendien niet alleen veel duurzamer zijn wat betreft uitstoot, water- en landgebruik, maar ook dat ze een breed scala aan gezondheidsvoordelen hebben.”

Er is nog veel marge om de smaak, textuur en bereidingswijze te verbeteren, zegt Bryant. “En er is ook een enorm potentieel om te innoveren met ingrediënten en processen om hun voedingseigenschappen te verbeteren – bijvoorbeeld door het vitaminegehalte te verhogen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten