De echo van Cor – Gezamenlijke last is de lichtste last
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Gezamenlijke last is de lichtste last

Allereerst weer de cartoon: welverdiende rust voor de wereldkampioen zevenkamp Nafi Thiamen dus duikt ze de hangmat in met een drankje. Gewoon doen ja, moet kunnen. Zo ook Annemiek van Vleuten na het winnen van de Tour de France Femmes! Ze gaat vol aan de pizza en ijs, ook meer dan verdiend voor die fantastische sportvrouw. Heb ik echt respect voor. Een topwijf! Of mag je dat tegenwoordig niet meer zeggen? In ieder geval alle lof voor haar!

Dan snel door naar Samirah Daniëls met de stichting Let It Be, die als doel heeft om kwetsbare mensen zich weer de moeite waard te laten voelen! Belangrijk ‘werk’, waarvoor ze ook een prijs heeft gekregen van het gemeentebestuur van Eindhoven. Een ‘goei vrouwke’ dus, daar zijn er nooit te veel van. In Mierlo Hout hebben we ‘Nei Skoen’, ook voor kwetsbare mensen. Mooi dat dit soort initiatieven er zijn en vooral ook blijven!

Ouderen die langer thuis willen blijven wonen zijn ook vaak kwetsbaarder, maar er zijn gelukkig slimme hulpmiddelen die dat langer thuis wonen veiliger en aangenamer maken.  Heupairbag, robotstofzuiger, inschenksensor etc. etc. en natuurlijk ‘Tessa’, een zorgrobot in de vorm van een plant die ouderen ondersteunt bij de zelfregie om zelfstandig te kunnen wonen. Top in bepaalde situaties, maar laten we vooral het menselijk contact niet vergeten. Dat blijft naar mijn mening toch het belangrijkste. Ik ben echt voorstander van woongemeenschappen met gezamenlijke zorg, efficiënter en gezelliger, zeker in combinatie met mensen die geen zorg nodig hebben en dus ook een handje kunnen helpen indien nodig Zo’n zorgcentrum willen we ook in Mierlo-Hout ondanks enkele bezwaren van omwonenden helaas. Hopelijk hebben die later zelf geen zorg nodig!?

Mensen met een visuele handicap worden binnenkort geholpen door slimme navigatietechnieken voor OV-reizigers. Verschillende apps moeten het voor deze reizigers makkelijker maken om de ‘weg’ te vinden op de stations. Mooi initiatief wederom van onze slimme medemens. Zoiets zie ik mijn kleinzoon ook nog wel eens bedenken. Sociaal is hij zeker, hij heeft me vandaag meegeholpen in de tuin en dat geheel vrijwillig en zonder een vergoeding, ‘n ‘goei mènneke’.

Blijven we effe bij de spoorwegen want door het voltooien van de 3e verbinding tussen België en Nederland boeken we volop klimaatwinst en mobiliteitsvoordelen. Spoorlijn Antwerpen – Hamont – Weert is klaar tot en met Hamont, nu het laatste stukje nog (10 kilometer) tot Weert. Kom op bestuurders! Regel dat effe met al die voordelen in het vooruitzicht!

Nog meer vervoersnieuws, het eerste emissieloze waterstofvliegtuig komt eraan (Nederlands product, mooi hè)! Vanaf 2028 moeten vliegtuigen tussen Londen en Nederland gaan vliegen met 80 passagiers aan boord. Het gaat de goede kant op dus, ik wil met een aantal vrienden naar Edinburgh, misschien maar wachten tot 2029. De trein heb ik overwogen, maar vanuit Amsterdam duurt dat 12 uur en dat vind ik voor een reis van 4 dagen wel erg lang aangezien je ook weer terug moet hoogstwaarschijnlijk.

Blijven we bij het vliegen, Zwitsers halen over een paar jaar kerosine uit zonlicht, water en CO2.  Goed Nieuws dus, compleet klimaatneutrale brandstof! Weet nog niet wat het beste is, waterstof of deze kerosine. Mijn gevoel zegt waterstof. Klinkt toch beter dan kerosine, vind ik, maar de tijd zal het leren.

Meer technologie: Zweden ontwikkelen batterij uit hout. Dit op basis van lignine (natuurlijke lijmstof in bomen). Weet nog niet wat ik daarvan moet vinden. Bomen gebruiken om batterijen van te maken, daar moet ik eerst meer over weten om dat Goed Nieuws te vinden. Wordt vervolgd!

Een natuurlijke plasticvervanger is dat wel, vind ik. Dit op basis van natuurlijke reststoffen. Wel de voordelen maar niet de nadelen, dat willen we allemaal wel …toch! Gaan we ongetwijfeld meer van horen, vooralsnog Goed Nieuws voor mij.

Het houdt maar niet op deze week: nóg meer technologie en wel om over 10 jaar water te kunnen drinken uit de zee. Brabant Water doet er studie naar en ik hoop van harte dat het lukt!  Zeewater hebben we genoeg de komende jaren. Een kleinigheidje is nog wat te doen met al dat zout dat overblijft, maar al die slimmeriken samen zullen daar ook wel weer iets op vinden (accu, batterij of zoiets). Al met al Goed Nieuws dus!

Ander waternieuws: een nieuwe slimme satelliet biedt broodnodige blik op ’s werelds waterlopen. Betere kennis van rivieren en meren is hard nodig om ons te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ik heb vroeger geleerd: kennis is macht en in dit geval belangrijk voor iedereen. Zeker voor de komende generaties, die proberen het tij nog te keren of in ieder geval te stoppen.

Al die nieuwe zaken zorgen ervoor, als het goed is, dat onze leefomgeving steeds gezonder wordt! En dat is volgens de VN (historische resolutie) een universeel mensenrecht, een gezond milieu dus! Belangrijke stap dus weer naar een gezondere aardbol en dat is nodig als je kijkt naar de klimaatexcessen. Vorige week gevaren en gefietst (Boat en Bike), maar de waterstand in de rivieren was gevaarlijk laag en daardoor konden we niet overal aanmeren. Dus nogmaals: de hoogste tijd voor actie!!

Maar er komen nog meer slimmeriken aan om onze ‘problemen’ op te lossen. In Brainportregio Eindhoven worden vanaf dit najaar door ASML aan 60.000 kinderen technologielessen gegeven (en betaald). Heel Goed Nieuws dus, jong in aanraking laten komen met techniek en daardoor meer kans op goede techneuten en vaklieden, want die hebben we hard nodig! En niet vergeten passie voor wat je doet. Topman ASML idem dito, slecht in talen maar goed in ‘knutselen’ en mede uitvinder van de EUV-chipmachine (niet opgeven is ook zijn motto).

In dezelfde regio: van vluchteling naar waardevolle werknemer als dat traject toch zou slagen. En inderdaad, dat zou Goed Nieuws zijn! Mensen die hebben moeten vluchten uit hun eigen land een nieuw menswaardig bestaan geven en ook onze personele problemen mee helpen oplossen. Top! Als we er maar voor zorgen dat de economische gelukzoekers linea recta terug naar huis gebracht worden op eigen kosten als dat kan.

Wie in ieder geval haar best doet is Lieke in India, waar ze de lokale bevolking op allerlei manieren helpt, maar zelf ook haar geluksmomentjes haalt uit kleine dingen, zoals het tandenpoetsmomentje. Uitkijken over de donkere bergen onder een sterrenhemel en nadenken over de dag met kleine wonderen terwijl ze haar tanden poetst. Een Zwitserleven moment, maar dan zonder overdaad. Gewoon tevreden zijn met jezelf en wat je hebt en ook het allerbeste willen voor anderen! Ik ben toch niet te sentimenteel nu, hoop ik …?

Dan effe door naar Griekenland waar ze een eigen zonnecentrale bouwen als reactie op de stijgende energiefactuur. Dit op het eiland Tilos, los van de prijzen die landelijk gehanteerd worden. Ik snap het, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor mij en mijn dochter en haar gezin. We hebben beiden volop zonnepanelen, maar toch betalen we relatief veel, omdat de teruggeleverde energie veel minder opbrengt dan wat je betaalt voor de geleverde helaas. Ben benieuwd hoe zich dat ontwikkelt in de toekomst. We zullen maar denken ‘eendracht maakt macht’ en ‘gezamenlijke last is de lichtste last’. Alweer een beetje wereldverbeteraar lijkt het wel …

Tot slot faunanieuws uit België en Nederland. In België is er opnieuw kraanvogelgeluk voor het tweede jaar op rij (vorig jaar 2 nakomelingen en dit jaar 1) en vorig jaar dus voor het eerst. Goed Nieuws dus en niks negatiefs over te zeggen. Gewoon mooi babygeluk voor de familie kraanvogel en zo is dat!

In Nederland zijn er een heleboel dagpauwoogvlinders op komst en dat is zeker ook een goed bericht. Ik ben dol op vlinders, echt hele leuke insecten, veel leuker dan bijvoorbeeld huisboktorren of zilvervisjes!

Het zit erop voor deze week. Veel onderwerpen deze keer, veel antidepressiva dus. Hoop dat het ook zo werkt voor iedereen!

Tot volgende week.
Geef aan Goed Nieuws en aan Oekraïne.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten