Laat kwetsbare mensen zich weer de moeite waard voelen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto ‘Let it Be.’

“Samirah Daniëls laat mensen zich weer de moeite waard voelen. Ze vertelt en draagt uit dat aandacht, liefde en vertrouwen voor iedereen is, dat hoef je niet te verdienen. Ze zorgt dat mensen met verschillende achtergronden elkaar vinden en versterken.”

Daarom heeft Samirah de ‘Christ Wesenbeek Award’ van het gemeentebestuur van Eindhoven ontvangen. De gemeente reikt deze onderscheiding elk jaar uit ‘voor de inzet voor acceptatie van mensen met een mentale kwetsbaarheid en voor de positie van ervaringsdeskundigheid.’ De uitreiking is onderdeel van brede beleidsontwikkeling rondom mentale gezondheid. Naast de award ontving Samirah een cheque van 2500 euro.

Een veilige plek bieden zonder veroordeling of oordeel

Samirah heeft met ‘Let it Be’ een echte vrijplaats gecreëerd voor inwoners met mentale kwetsbaarheid, waarin zonder diagnose en labels gewerkt wordt. ‘Let it Be’ begeleidt mensen die gevolgen ondervinden van trauma’s of kampen met lichamelijke of psychische kwetsbaarheden. Ze biedt ook begeleiding en ondersteuning aan mensen vanuit verschillende culturen die te maken hebben met belemmeringen, zoals een crimineel verleden, verslaving, armoede en maatschappelijke uitsluiting. De missie van de stichting is om iedereen die hier gevolgen van ondervindt een veilige plek te bieden zonder veroordeling of oordeel, waar gewerkt kan worden aan persoonlijk herstel.

Vanuit ‘Let it Be’ wordt enkel gewerkt met ervaringsdeskundigen. Deze bieden geen behandeling, alleen begeleiding. Ze steunen mensen om hun kwaliteiten te (her)ontdekken en om ze in hun  kracht te laten komen. Volgens het gemeentebestuur van Eindhoven bereikt ‘Let it Be’ een diverse groep inwoners en heeft daarin aandacht voor het naastenperspectief.

Mentale gezondheid is van ons allemaal

De award is vernoemd naar Eindhovenaar Christ Wesenbeek (1957-2017). Deze ervaringsdeskundige van het eerste uur was betrokken bij de start van inspraak voor cliënten binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Nederland en bij de ontwikkeling van opleidingen voor ervaringsdeskundigen. Christ Wesenbeek was daarmee een voorvechter voor een sterkere positie van mensen die te kampen hebben met mentale problemen.
Met de award wil het gemeentebestuur het belang van ervaringsdeskundigen in het professioneel zorgnetwerk benadrukken en moedige mensen in het zonnetje zetten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten