Natuurlijke plastic-vervanger een stap dichterbij
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Waterschap De Dommel

Er is een natuurlijke plastic-vervanger op komst als alternatief voor plastic. In Dordrecht is daarvoor een belangrijke stap gezet met een demonstratiefabriek op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf HVC. Daar wordt de grondstof voor deze plastic-vervanger gemaakt uit natuurlijke reststoffen. Het materiaal heeft de voordelen van plastic, maar niet de nadelen: het is licht en vormbaar, is verwerkbaar als plastic én volledig biologisch afbreekbaar, waardoor er geen microplastics in de natuur worden achtergelaten.

Drie producenten gaan de nieuwe natuurlijke plastic-vervanger uitproberen en toepassen. De samenwerkingspartners zien legio mogelijkheden: van afbreekbare kweeknetjes en landbouwplastic tot zelfhelend beton. In de toekomst zien ze potentie voor consumententoepassingen waardoor voorkomen kan worden dat microplastics in het milieu komen, zoals van schoenzolen en textiel.

Publiek private samenwerking

De installatie is mogelijk door een bijzondere samenwerking tussen private en publieke partijen die elkaar hebben gevonden in het streven naar een duurzame economie. Met de demonstratiefabriek willen de samenwerkingspartners een brug slaan naar een commerciële productie van de natuurlijke plastic-vervanger. De demonstratie-installatie maakt het voor een groot aantal geïnteresseerde bedrijven mogelijk om het nieuwe materiaal te testen en toe te passen in hun producten als alternatief voor plastic.
Het doel is na de demonstratiefase op te schalen en grotere installaties neer te zetten die het mogelijk maken de natuurlijke plastic-vervanger op de markt te brengen.

Bacteriën doen het werk

Het nieuwe materiaal wordt gemaakt uit natuurlijke reststoffen. De werking is als volgt. In afvalwater zitten veel vetzuren. De bacteriën in de demonstratie-installatie ‘vreten zich vol’ met deze vetzuren en zetten het om naar een nieuw materiaal dat plastic kan vervangen. Zoals mensen vet in het lichaam opslaan, slaan deze bacteriën dit materiaal vervolgens als een energiereserve in hun cel op. Deze stof wordt eruit gehaald (‘gepurificeerd’), waarna er een poeder overblijft. Dat poeder kan gebruikt worden als natuurlijke plastic-vervanger in verschillende toepassingen.

Samenwerkingspartners

De demonstratiefabriek wordt ontwikkeld en gerealiseerd door een samenwerkingsverband dat bestaat uit de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Hollandse Delta, Scheldestromen en Wetterskip Fryslân, kenniscentrum STOWA, technologiebedrijf Paques Biomaterials en duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC.
Slibverwerking Noord-Brabant (SNB), AquaMinerals, Technische Universiteit Delft en Wetsus (kenniscentrum voor duurzame watertechnologie) steunen het initiatief met verdere kennisontwikkeling.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten