Brabant Water – semi-overheidsbedrijf en monopolist voor het leveren van drinkwater en industriewater via het publieke waterleidingnet in Noord-Brabant, verantwoordelijk voor de openbare drinkwatervoorziening van vrijwel de gehele provincie – doet een serieuze studie naar een grootschalige zeewaterfaciliteit. Over tien jaar zou het volgens Brabant Water-directeur Rob van Dongen weleens zover kunnen zijn dat bewoners in de regio Bergen op Zoom water drinken dat is gewonnen uit zeewater van de Oosterschelde. Een uniek project in Noordwest-Europa, noemt Rob van Dongen het.
De inspiratie voor dit project haalt Brabant Water bij de Belgische Watergroep gevestigd in Brussel. De Watergroep is het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen en levert drinkwater aan 3,3 miljoen klanten in 177 Vlaamse gemeenten. Volgens Louise Vanysacker, R&D-manager bij de Belgische Watergroep, is bij de Belgische kustplaats Nieuwpoort een experiment gaande met het uiteindelijke doel hier een vaste winning te maken die 500 kuub water per uur produceert. Maar zo ver zijn ze nog niet. Louise Vanysacker: “We proberen daar vlak landinwaarts het laatste zoete water dat de zee ingaat op te vangen en te zuiveren. Dat is technologisch een hele uitdaging, omdat je door getijden soms echt met zout water te maken hebt en soms met brak water.” Andere uitdagingen zijn het energieverbruik en de zoutvracht die na zuivering overblijft.
Op zoek naar nieuwe oplossingen
Het Brabantse watersysteem ziet qua levering de bodem in zicht. En dus wordt er in de provincie hard gewerkt aan innovatieve oplossingen. Nee, directe zorgen zijn er nog niet, benadrukt directeur Van Dongen. “Maar het moment dat we misschien niet meer voldoende water kunnen leveren komt dichterbij, doordat de prognoses steeds krapper worden en de provincie geen nieuwe vergunningen meer kan geven. Dat laatste begrijpen we, maar we moeten dus op zoek naar oplossingen.”
Daarvoor kijkt en luistert hij o.a. naar onze zuiderburen. Want in België bestaat al twintig jaar een verplichting voor het opvangen van hemelwater voor de tuin en het doorspoelen van het toilet bijvoorbeeld. “Dat is zeker interessant,” zegt Van Dongen. “Want nu de urgentie dichterbij komt, moeten we op zoek naar nieuwe oplossingen. De koers van Brabant Water zet in op vier sporen: robuuste bronnen, waterbesparing, alternatieve bronnen en optimaliseren van onze assets.”
Lekkages detecteren
De hiervoor genoemde Belgische voorbeelden zijn een gevolg van de urgentie van het probleem dat daar al langer gevoeld wordt, zegt Erik Driessen, waterspecialist bij ISLE, een Engels technologiebedrijf. “Ik denk dat we veel van onze innovaties kunnen halen uit landen waar al langer de druk gevoeld wordt. Zo hoorde ik laatst over rijdende meetapparatuur die met een speciaal technologisch systeem lekkages onder de grond kan detecteren. Daar is het waterverlies door lekkage zo’n 30 tot 40 procent, dus is het logisch dat ze daarin investeren. In Nederland zijn de lekverliezen maar zo’n 6 procent, maar ook hier zou het zinvol zijn om dat verlies te beperken met dat soort innovaties.”
Directeur Van Dongen kan het daar alleen maar mee eens is. “We zijn in Nederland groot geworden met dat wat we zelf kunnen, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel. We moeten om ons heen blijven kijken.”