Slimme hulpmiddelen die het langer thuis wonen van ouderen veiliger en dus aangenamer maken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Tinybots

Een heupairbag, robotstofzuiger, een voordeurslot dat op afstand kan worden bediend, een inschenksensor, een medicijndispenser en een bril waarmee je handig je ogen kunt druppelen.  En ‘Tessa’ natuurlijk. Het zijn allemaal innovatieve technologische hulpmiddelen waarmee ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. De gemeente Breda demonstreert ze. In de Inspiratiebus, die een hele maand verschillende wijken in de stad bezoekt. In de bus kunnen de ouderen zelf zien op welke wijze het leven thuis veiliger en dus aangenamer kan worden. En natuurlijk zijn zorgprofessionals er ook blij mee. Want de middelen ondersteunen ook hen in hun dagelijkse bezigheden. En de mantelzorgers eveneens. Ook zij zijn welkom in de Inspiratiebus.

De bus is een initiatief van Amarant, Avans Hogeschool / GET-lab, Nieuwe Veste, Surplus, Thebe, Zorg voor elkaar Breda en de gemeente Breda. Maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bezoek van de Inspiratiebus aan de eigen locatie.
Bijzonder is dat een heel jonge Bredase wethouder, Arjen van Drunen – hij is 28 jaar – de ouderen met dit initiatief ‘bedient.’ Hij ziet wel degelijk het belang van de bus. De wethouder Gezondheid: “We zien dat de zorg in de toekomst er anders uit moet gaan zien. Dat ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Maar we willen wel dat dit op een prettige en veilige manier kan. Met de Inspiratiebus willen we inwoners laten zien dat er technologische innovaties zijn die ertoe kunnen bijdragen dat zij zelfstandig kunnen blijven genieten van het leven.”

Praktisch en toegankelijk

De technologische en digitale snufjes die in de bus te zien zijn, bieden een oplossing voor een concreet probleem. Bovendien zijn ze gebruiksvriendelijk én betaalbaar. Sinds kort is ook ‘Tessa’ aan boord. Tessa is een zorgrobot in de vorm van een plant in een bloempot. Zij ondersteunt ouderen bij hun zelfregie om zelfstandig te kunnen wonen en biedt zorg op afstand. Als de bijbehorende app is ingesteld, geeft ‘Tessa’ mondelinge begeleiding bij dagelijkse activiteiten. De ‘pratende plant’ laat bijvoorbeeld weten dat het tijd is om de medicijnen in te nemen. Voordeel: je hoeft er geen knopjes voor te bedienen, het gaat allemaal vanzelf.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten