Gratis technologielessen voor 60.000 kinderen van 271 basisscholen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Mad Science Nederland

Vanaf dit najaar krijgen ongeveer 60.000 kinderen van 271 basisscholen in de Metropoolregio Brainport Eindhoven technologielessen. Deze worden gegeven door chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven samen met Mad Science. ASML Junior Academy wil in september starten met 50 basisscholen. Ook leraren worden opgeleid deze lessen zelf te kunnen geven. ASML gaat de technieklessen betalen. Het bedrijf is zelf ook bij de lessen betrokken.

De komende drie jaar hebben basisscholen in de Brainportregio de mogelijkheid om zich in te schrijven. Alle klassen van deelnemende scholen krijgen zes keer per jaar technologielessen, waarbij één les zich richt op de rol van microchips in het dagelijks leven.

ASML en Mad Science: beide wereldwijd actief

Multinational ASML is als leverancier voor de halfgeleiderindustrie wereldleider. Het bedrijf levert chipmakers hardware, software en diensten om de patronen van geïntegreerde schakelingen (microchips) massaal te produceren. ASML heeft kantoren in Europa, de VS en Azië en er werken ruim 33.000 medewerkers.
Mad Science Group is in 1985 in Montreal opgericht door twee broers, Ariel en Ron Shlien. Hun hobby, spectaculaire experimenten uitvoeren, groeide uit van een passie tot een bloeiend bedrijf. Mad Science is nu wereldwijd actief en brengt de wetenschap op een praktische manier naar miljoenen kinderen over de hele wereld.
In 2004 is in Nederland de eerste vestiging van Mad Science in Nederland geopend. Inmiddels zijn het er 8 waar 200 Mad Scientists wekelijks op pad zijn om te onderwijzen. Jaarlijks bereikt de onderneming naar eigen zeggen 540.000 kinderen met haar activiteiten. Mad Sience werkt samen met ruim 2.400 scholen en ruim 26.000 leerkrachten.

‘Tech’ is waar de toekomst ligt

ASML is al langere tijd actief in technisch en STEM-gerelateerd onderwijs. De afkorting STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. “Niet alle kinderen zijn zich ervan bewust dat er duizend kansen op hen wachten in de techniek en wetenschappen”, zegt Lucas van Grinsven, vicepresident Communicatie bij ASML. “We moeten er alles aan blijven doen om jongeren de mogelijkheden van dit zinvolle, gewaardeerde en werkzekere werk te laten zien. ‘Tech’ is waar de toekomst ligt en de behoefte aan talent zal alleen maar groeien. Sterker nog, de jonge mensen die vandaag de dag ‘tech’ betreden, zullen onze toekomst bouwen.”
Frank Rienties, oprichter van Mad Science Nederland, beaamt dat: “In deze samenwerking met ASML kunnen we enorme stappen zetten. Wat wij bieden is echt uniek in Nederland. Een prachtige kans om op grote schaal technologie te introduceren bij kinderen, leerkrachten, Pabo-leerlingen en ouders. Dit is een programma dat impact zal hebben in de Brainport-regio”, zegt hij.

“Ze spelen met magneten, maar krijgen wel de wetenschappelijke techniek ervan mee.”

Er komen speciale lessen over de Brainportregio. “Je kunt denken aan de medische sector van Philips”, vertelt de vicepresident Communicatie bij ASML aan Omroep Brabant. “Hoe snappen kinderen wat Philips doet? Of als we naar ASML kijken met de chipmachines en halfgeleiders. Dat klinkt best ingewikkeld allemaal, maar wat voor effect heeft dat op ons dagelijks leven? Dat willen we op een speelse manier duidelijk maken.”
De kinderen spelen bijvoorbeeld met magneten om zoiets te leren over schoner vervoer. “Magneten zijn best magisch met hun aantrekking en afstoting. Door magneten te laten zweven, leren de kinderen dat de kracht van magnetisme veel kan betekenen voor vervoer en transport. Ze spelen met magneten, maar krijgen wel de wetenschappelijke techniek ervan mee.”

“Er zijn nu al 50.000 banen beschikbaar.”

ASML wil volgens Lucas van Grinsven inspelen op een maatschappelijke ontwikkeling: “Alle bedrijven worden langzaam maar zeker technologiebedrijven. Ook organisaties. Een overheid doet alles tegenwoordig digitaal. Dat betekent dat er steeds meer behoefte is aan mensen die de techniek onder de knie hebben.”

Het project begint in september op vijftig scholen. De komende drie jaar wordt dat uitgebreid naar meer dan 250 basisscholen van groep 1 tot en met groep 8. Zes keer per jaar komt er een leraar langs. Daarnaast zijn er online lessen en kunnen de kinderen thuis proefjes doen.

“Dit is nodig”, zegt de vicepresident Communicatie bij ASML. “Er zijn nu al 50.000 banen in Nederland beschikbaar in de techniek. Gemiddeld kiezen in Nederland twee op de tien kinderen later voor een technische opleiding. Als je kijkt wat de wereld nodig heeft, moeten dat er vier op de tien zijn. Dan zijn we pas tevreden. We gaan net zolang door totdat dat gelukt is.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten