Een logeerhuis dat ‘thuis’ voelt voor kinderen die extra zorg nodig hebben
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto MooiRooi.nl

Niek Bekkers wordt in 2009 geboren als een op het oog heerlijk gezond joch. Maar al snel blijkt dat er sprake is van een ontwikkelingsachterstand, van voedingsproblemen en van epilepsie. Deze vroege ontdekking wordt het begin van een jarenlange, en nog steeds voortdurende, medische uitdaging. Een zoektocht vol met tranen, onbegrip, zorgen en onzekerheden.

Maar ook een tocht die je natuurlijk maakt. Want als trotse ouders van de zieke Niek en broertje Senn hebben Rian en René Bekkers geen keus. Zoekend naar een goede samenwerking met doktoren. Zoekend naar een weg bezaaid met onzekerheden. Maar doorgaan, altijd, want als ouders zoek je altijd naar het beste voor het allerbelangrijkste in je leven: je kind. En anno 2022 – Niek is nu 13 – zorgen Rian en René niet alleen voor hun eigen Niek en Senn, maar voor veel meer kinderen en jong-volwassenen die door een meervoudige beperking extra zorg nodig hebben. Ze hebben er een speciaal logeerhuis en een heuse stichting voor gerealiseerd en natuurlijk genoemd naar hun zoon Niek: logeerhuis en stichting Niek & Co. Het staat in Eerde, een kerkdorp in Meierijstad in Noord-Brabant. Het is net geopend.

Met Niek & Co bieden Rian en René een kleinschalige logeerplek voor kinderen en jongvolwassenen van 6 tot 21 jaar die door een meervoudige beperking extra zorg nodig hebben. In de weekenden en vakanties staat hun zorgvuldig samengesteld team van betrokken zorgmedewerkers en verpleegkundigen voor hen klaar. En zo bieden ze een fijne en warme plek voor maximaal vijf kinderen, waarbij het logeerhuis zoveel mogelijk als thuis voelt.

“En dan ben je een jong gezin met twee kinderen. Waarbij er één continu medische zorg nodig heeft. Die ondanks zijn 13 jaar oud nooit ook maar één minuut alleen kan zijn, omdat dit niet verantwoord is”, vertellen Rian en René, “dat betekent veel regelen, heel veel regelen.”  Zoals zorgmedewerkers die komen ondersteunen, zodat Senn, Rian en René nog een klein beetje tot zichzelf kunnen komen. “Want ja, zonder te zeuren, het heeft een enorme impact. Op je gezin, op je andere kind en op je sociale leven. Je leeft geïsoleerd, spontane uitjes zijn onmogelijk en je privacy is ver te zoeken.”

“Misschien kunnen we ook zorgen voor méér kinderen.”

In gedachten bogen Rian en René zich al langer over de vraag hoe de zorg voor Niek in de toekomst goed geregeld zou moeten worden. Wat is een geschikte plek? Met voldoende aandacht en niet teveel prikkels?
Op het moment dat het ouderlijk huis van Rian gesplitst werd, bleek die mogelijkheid te ontstaan. Dat huis zou bij de verbouwing natuurlijk maximaal aangepast kunnen worden! Aangepast aan de behoeften van en de zorg voor Niek! Waarbij ook snel de vraag bij Rian en Niek opdoemde: “Wat wij doen voor één  kind, kunnen we dat misschien ook voor méér kinderen? Kunnen we dat ook mogelijk maken voor andere mensen?”
Het positieve antwoord op die vraag was de start in 2020 van de Stichting Niek & Co. Met de realisatie, twee jaar later, van het logeerhuis als resultaat.

Zorg op maat, dichtbij en persoonlijke begeleiding

“Wij kiezen er in logeerhuis Niek & Co voor zorg op maat te bieden en zetten daarom in op nabije zorg en persoonlijke begeleiding met extra aandacht voor onze logees”, verklaren Rian en René. “Dit betekent dat we bij een bezetting van vijf kinderen overdag met drie verzorgenden aanwezig zijn in het logeerhuis om die nabijheid ook echt te kunnen bieden. Wij kiezen ervoor om ’s nachts niet met een slaapdienst te werken maar met een ‘actieve’ nachtdienst.Ze willen dat logeerhuis Niek & Co voor zoveel mogelijk kinderen en jongeren toegankelijk blijft. Dit is alleen mogelijk indien ze de zorgkosten die ze ontvangen aanvullen met andere gelden. Daarvoor zijn Rian en René afhankelijk van sponsorgelden. Die ontvangen ze overigens al wel, maar om het logeerhuis financieel ‘draaiende’ te houden is elke vorm van ondersteuning nog steeds welkom. Daarvoor is een Vriendenclub opgericht ‘De Vrienden van Niek & Co.’ De Vrienden dragen het werk van het logeerhuis een warm hart toe. Zij onderschrijven het belang van deze voorziening, die ouders en gezinnen ondersteunt en ontlast. Juist daarom is het zo belangrijk om de kinderen en jongeren waarvoor zij zorgen een fijn, goed en veilig logeeradres te bieden.

“Elk kind is uniek.”

Rian en René willen zoveel mogelijk persoonlijk in contact komen met allen die geïnteresseerd zijn in hun werk. Dat geldt voor zowel de financiële ondersteuning als voor de plaatsing van kinderen en jongvolwassenen in hun logeerhuis. “Wil je meer weten over de mogelijkheden”, zeggen ze, “laten we dan persoonlijk kennismaken. Dan kunnen we kijken of wij de goede plek kunnen bieden voor jouw kind. Wij geloven in maatwerk en hebben bewust een kleinschalig logeerhuis. Elk kind is namelijk uniek en daarom stemmen wij de zorg op de behoefte van jouw kind af. Dat is voor ons het uitgangspunt bij de zorg en de activiteiten die we doen. Waarbij we weten dat de ouder degene is die het kind het beste kent. Jullie als ouders moeten het gevoel hebben je kind met een gerust hart achter te kunnen laten. Daarom spreken we over een samenwerking. Op basis van een goed gevoel én dezelfde verwachtingen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten