De echo van Cor – Samen uit, samen thuis
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.beCor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Samen uit, samen thuis

Heb de cartoon gemist deze week. Vakantie? Daarom start ik met het Goede Nieuws uit Nederland.
Een investeringsfonds met o.m. Philips en ASML gaat veelbelovende hoogtechnologische starters helpen. Klinkt goed en is het ook wel, denk ik. Maar langzaamaan bereiken mij toch ook negatieve geluiden dat dit soort grote bedrijven de regionale woning- en arbeidsmarkt op hun kop zet. Huizen zouden door de multinationals worden weggekocht voor hun expats en wel voor de hoofdprijs en personeel, zo klinkt door, wordt overal weggekaapt met hoge salarissen. Het wordt op deze manier een bedreiging voor het voortbestaan van het midden- en kleinbedrijf (mkb) helaas en dat mkb is toch de grondsteen van onze economie. Dus dat is misschien toch niet zulk Goed Nieuws…….

Wat nog meer in ons mooie Nederland? Het kabinet wil flinke stappen zetten om het beroep van leraar en het onderwijs aantrekkelijker te maken. Goed idee. Onderwijs is de basis van de samenleving en leraren zijn daarbij best handig. En dat mag dus geld kosten, zeker ook gezien het voorafgaande verhaal over hoogwaardige technologie! Ook werken met de handjes is belangrijk, dus ook daar veel centjes naar toe a.u.b.  En een cursus voor elke ouder dat de opvoeding van elk kind thuis begint en niet op school. En dat men met respect een leerkracht bejegent!!!

Het kabinet heeft nog meer voor ons in petto. Het wil de afstand tussen staat en straat’ verkleinen door het instellen van burgerfora. In gewoon Nederlands, burgers betrekken bij de besluitvorming van de overheid, zich ermee bemoeien dus. Goed idee, mits de burgers (zoals veel politici) niet handelen/beoordelen uit eigenbelang. Iedereen wil van alles zolang men er zelf maar geen last van heeft. Zie het nu ook in mijn eigen dorp waar een nieuw verzorgingshuis (het oude is versleten) moet komen. Drie jaar inspraak en nu nog een aantal bezwaarmakers. Die laten we in ieder geval niet toe in dat nieuwe huis (mocht dat er ooit nog komen) als ze oud en hulpbehoevend zijn …

En Rutte c.s. houdt maar niet op: het nieuwe kabinet stelt voortaan scherpe voorwaarden aan staatsdeelnemingen: maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt de eis! Geld van de overheid voor bijvoorbeeld Schiphol, de NS, Haven Rotterdam e.d. Goed Nieuws dus. Ik ben vóór en bijna iedereen wel, denk ik (hoop ik).

Het kabinet dendert maar door met het verkondigen van nieuw beleid: vanaf 2030 betaal je geen belasting meer voor het bezit van je auto maar voor het gebruik. Je gaat dus per gereden kilometer betalen (ook al rij je elektrisch, je hebt toch een weg nodig) en dat is eigenlijk wel eerlijk, volgens mij. Wel jammer voor mij, want nu betaal ik met mijn elektrische auto geen wegenbelasting. Maar goed, samen-uit-samen-thuis, zullen we maar zeggen.

Ook wil de Nederlandse regering meer geld stoppen (druk, druk, druk, dat kabinet) in humanitaire hulp aan ontwikkelingslanden. Daar kan zelfs ik niks negatiefs over bedenken. Zeker omdat het nu besteed wordt aan zaken waar we in Nederland goed in zijn, zoals water, landbouw, gezondheid en seksuele rechten (vraag ik me dan toch wel af.).  Al met al prima, denk ik, niet meer (wel dus) maar beter is de nieuwe aanpak voor ontwikkelingshulp. We kunnen best nog wat centjes missen, volgens mij, en dan komen we nog weinig te kort (geldt overigens niet voor iedereen).

Nog meer nieuw beleid: de kinderen in Nederland laten opgroeien in een rookvrije omgeving. Kijk,now we are talking’ (zo komen we ergens). Geweldig, ik heb zelf heel vroeger ooit gerookt, maar wat ben ik blij dat ik daarvan af ben. Gelukkig rookt mijn echtgenote ook niet meer en mijn dochter met haar man en 2 kinderen hebben nooit gerookt gelukkig (p.s. ik heb een weddenschap met mijn kleinkinderen over het nooit roken en een officieel contract daarover). Goed initiatief en een stap voorwaarts voor een gezondere samenleving. Geen gezeik deze keer, gewoon ‘Top Nieuws’!!

Dan nog een bericht over gezondheid uit België: er is een website ontwikkeld om te helpen dat je na een ongeval toch kunt communiceren in het ziekenhuis. Erg belangrijk (b.v. na een operatie waarbij je een tube in je keel krijgt) om toch te kunnen ‘zeggen’ wat je bedoelt en wat je voelt (ook geestelijk). ‘Ikkannietpraten.be’ heet de website en dat hebben de Belgen goed gedaan (net zoals ‘goednieuws.be’). Prima geregeld.

Ander nieuws ook van onze buren: rolstoeltoegankelijke picknicktafels (in 40 buurten) in Mechelen. Super toch! Ik kom elke week in verschillende verzorgingshuizen. Daar zijn rolstoelen en tafels altijd een ‘crime’. Ik wou dat ik daarop gekomen was. Kleine moeite, groot plezier!!   Die mogen van mij ‘overal’ komen te staan in en rondom verzorgingshuizen. Ik ga er alvast een paar bestellen!

En ook in Vlaanderen, ze zijn daar koploper in de EU op het vlak van investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Geen domme Belgen dus! Kennis is macht, slim dus om te investeren in dit soort dingen. Maar ‘ons’ kabinet gaat hopelijk de strijd aan met onze Belgische vrienden!?

Maar de Finnen zijn ook niet dom. Ze hebben een nieuwe batterij ontwikkeld die hernieuwbare energie opslaat in zand! Dan bende ni dom, toch …!? Elektriciteit (uit niet- fossiele bronnen) wordt als warmte opgeslagen in zandsilo’s en die kun je later (als de zon niet schijnt) weer gebruiken. Goed bezig en ook nog eens lid geworden van de NAVO. Prima landje, volgens mij. En goed voor het milieu uiteraard!

Maar als het soms toch fout gaat (met het weer) dan is er nu een fonds van de VN voor klimaatdata dat risicolanden beter moet voorbereiden op extreem weer! Ik ben bang dat we dat nog regelmatig nodig zullen hebben met de te verwachten opwarming van de aarde. Maar het fonds geeft aan dat we ermee bezig zijn. Dus toch een beetje Goed Nieuws! Helmond kan misschien droge voeten blijven houden?

Dan nog iets leuks uit Nederland: autowaarschuwt bij zwaailicht. Om precies te zijn: een digitale waarschuwing! Zodra een ambulance met zwaailichten nadert wordt de automobilist gewaarschuwd! Prima, zeker met steeds meer oudere automobilisten is een extra signaal zeker niet verkeerd, mits dat dan weer niet te veel afleidt ….

Tot slot voor deze week nieuws uit Mozambique. Bijna alle volwassenen zijn daar inmiddels gevaccineerd (tegen corona) en dat is Goed Nieuws uiteraard! Nu maar hopen dat de nieuwe varianten onder controle te houden zijn en dat er een vaccin komt dat alle sub varianten van de toekomst de baas kan!
Om positief te eindigen, uiteindelijk komt het allemaal goed!

Tot volgende week.
Geef aan Goed Nieuws en Oekraïne!
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten