Uniek investeringsfonds met o.m. Philips en ASML gaat veelbelovende hoogtechnologische starters helpen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto High Tech Campus Eindhoven

Met DeepTechXL Fund I krijgt de Nederlandse provincie Noord-Brabant een uniek nieuw fonds dat gaat investeren in veelbelovende, hoogtechnologische startups en scale-ups in Nederland. Strategische investeerders en mede-initiatiefnemers van het fonds zijn onder meer wereldleiders zoals ASML en Philips, maar ook Invest-NL, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), het onderzoeksinstituut TNO en PME Pensioenfonds doen mee. Het fonds streeft naar een minimale omvang van € 100 miljoen. Het ontving ook een lening van € 9 miljoen van het Nederlandse overheidsinstituut RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) specifiek voor vroege startkapitaalinvesteringen.

‘Deep tech’ is de verzamelnaam voor ‘sleuteltechnologieën’ die gebruik maken van de nieuwste research voor het oplossen van belangrijke maatschappelijke vraagstukken die connectie hebben met de door de VN vastgestelde duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals). Het gaat dus om de steun aan jonge startende bedrijven die zich richten op het vlak van gezondheid, energietransitie en duurzaamheid, veiligheid én voeding. ‘Deep tech’ moet de aanjager worden van duurzaam economisch succes en hoogwaardige werkgelegenheid in de Nederlandse maakindustrie.

De Brainportregio rondom Eindhoven is de tech-hotspot van Nederland én Noordwest-Europa. Toch zijn deep tech-startups gemiddeld meer dan de helft van hun tijd kwijt aan het realiseren van financiering. Dit komt door weinig specifieke kennis en middelen bij potentiële investeerders voor dit soort bedrijven. Hierdoor blijven in Nederland jaarlijks tientallen kansrijke innovaties op de plank liggen, zo wordt aangenomen.

Belangrijk signaal

De investering door ASML, Philips en PME Pensioenfonds wordt gezien als een belangrijk signaal dat sectorpartners een grotere bijdrage willen leveren aan de uitbouw van de maakindustrie in Nederland. Met name Invest-NL, BOM en TNO behoren tot de actiefste spelers in (deep tech) innovatie in Nederland. Ook participeren een aantal Nederlandse ‘family offices’ en de leden van het fondsmanagement zelf in het fonds.

DeepTechXL Fund I gaat naar verwachting 20 vroege-fase-investeringen financieren en een 15-tal in de volgende doorgroeifase. Startende bedrijven krijgen dus financiële ondersteuning in verschillende fasen van hun ontwikkeling.

Hefboom voor nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid

DeepTechXL wil overigens meer zijn dan alleen een ‘financieel hulploket.’ Samen met de investerende industriepartners biedt het fonds deep-tech startups en scale-ups toegang tot kennis, netwerk, technologie, licenties en ondersteuning voor bedrijfsontwikkeling.

Het fonds zal functioneren vanuit ‘de achtertuin’ van het hightech-ecosysteem van Brainport Eindhoven (zie foto) dat bestaat uit een gespecialiseerde clustering van kennisinstellingen, techbedrijven, toeleveranciers, co-investeerders, publieke organisaties én ruim 400 vooraanstaande tech-experts.
De oprichting van DeepTechXL is een langgekoesterde wens van regio- en industriepartners om als hefboom te fungeren voor het creëren van nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland. Door de betrokkenheid van leidende techbedrijven zal het initiatief naar verwachting een aanzuigende werking hebben op ondernemend techtalent.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten