1000 van de 3000 DAF-werknemers fietsen elke dag naar de vrachtwagenfabriek in Westerlo
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelkmeander.nl; foto DAF Trucks Vlaanderen

Van de bijna 3.000 medewerkers van DAF Trucks Vlaanderen in Westerlo komen er zo’n 1.000 met de fiets naar het werk. Dit wordt sterk gestimuleerd én gehonoreerd door de ‘baas’. Daarom is DAF Trucks Vlaanderen gekroond tot ‘The Happiest Place to Bike’. De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters, heeft het bijhorende certificaat uitgereikt.“Op het gebied van fietsstimulering heeft DAF een voortrekkersrol genomen”, aldus de bewindsvrouw.

“Bedrijven als DAF Trucks stimuleren werknemers om de auto te laten staan”, stelt de minister vast. Lydia Peeters: “Die fietsambitie komt tot uiting in de bekroning van DAF tot ‘The Happiest Place to Bike’. We willen het aandeel van de fiets in de functionele verplaatsingen in Vlaanderen doen stijgen tot 20% tegen ten laatste in 2025. Zeker wat betreft het woon-werkverkeer zien we nog heel wat kansen. Daarom investeren we ook volop in veilige en comfortabele fietspaden en fietssnelwegen. Zo kunnen we de drukte op onze wegen verminderen en tegelijk de CO2-uitstoot verlagen.”

Gezond voor het lichaam, de geest en het milieu

DAF Trucks Vlaanderen moedigt werknemers actief aan om per fiets naar het werk te komen. “Dat is gezond voor het lichaam, de geest en natuurlijk het milieu”, stelt Claire Meuws, HR-directeur van de Vlaamse DAF-fabriek. In de fabriek – onlangs nog uitgebreid met gloednieuwe faciliteiten voor de productie van een geheel nieuwe generatie trucks – worden dagelijks zo’n 250 cabines en assensets geproduceerd. 

Aanmoediging voor de collega’s die nog niet op de fiets komen

Van de bijna 3.000 medewerkers doen er zo’n 1.000 mee aan het fietsenleaseplan. Zij profiteren van aantrekkelijke fiscale voordelen, ontvangen van DAF een fietsvergoeding van 24 cent per kilometer én kunnen tegen sterk gereduceerde prijzen een rijwiel aanschaffen.

Meuws: “Bovendien kunnen in onze grote fietsenstalling elektrische fietsen worden opgeladen. Ook wie wat verder weg woont, kan dus op de fiets naar DAF. De titel ‘The Happiest Place to Bike’ is een geweldige opsteker voor de organisatie én mijn fietsende collega’s. Ik hoop dat het predicaat een aanmoediging is voor de collega’s die nog niet op de fiets naar hun werk komen!”

Ik fiets naar het werk-dag

Illustratief voor de ambitie van DAF Trucks Vlaanderen, is dat het ook hoofdsponsor is van de ‘Ik fiets naar het werk’ dag. Dit initiatief van Cyclis Bike Lease wordt actief ondersteund door de Vlaamse overheid. Roel Gielen van Cyclis Bike Lease: “We willen het gebruik van de fiets aanmoedigen. Daarom organiseren we de jaarlijkse, nationale ‘Ik fiets naar het werk’ dag’ om één etmaal lang zoveel mogelijk mensen naar het werk te laten fietsen. Cyclis wil met initiatieven als deze bedrijven warm maken voor een fietsvriendelijk beleid.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten