De echo van Cor – Menselijke warmte
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Menselijke warmte

De cartoon van deze week heeft betrekking op de ontdekte Mayastad in Mexico. Grappig weer (als er nog leven in de brouwerij blijkt te zijn) en Goed Nieuws als er weer iets te leren valt na een ontdekking van oudheden. Het verleden heeft nog een aantal onontdekte zaken en bij vele opgravingen leren we toch nog van onze voorvaderen.

Wat we nu ontdekt hebben is dat misschien aardgas vervangen kan worden door een warmtebatterij met zout en water (hadden ze misschien vroeger al wel?). Dat zou mooi zijn: goed voor de Groningers en de mensen uit Oekraïne. Dus nu maar hopen dat het ook echt blijkt te werken, zout hebben we immers genoeg en water ook.

Nu we het toch over water hebben: we moeten wel zuinig zijn op ons drinkwater (wat niet zout is dus) en als je dit artikel leest staan er 10 tips om water te besparen. Belangrijkste is, denk ik wel, dat we ons bewust moeten zijn van ons hoge waterverbruik. Het moet minder, want zoet water is geen oneindig iets. Als we nu rustiger aan doen met ons verbruik, zorgt dat ervoor dat we er langer van kunnen ‘genieten.’ Ook de waterschappen zijn volop bezig om te kijken hoe we de grondwaterspiegel wat kunnen ophogen om ook in de toekomst gewassen te kunnen verbouwen (ik blijf natuurlijk een groenteboer). Maar misschien kunnen we in de toekomst van zout water zoet water maken (en tevens als energiebron gebruiken?). De wonderen zijn de wereld niet uit. Heel lang geleden veranderde iemand zelfs water in wijn! Dus alles is nog mogelijk!

Wat planten (gewassen) nog meer nodig hebben naast water is licht en gezonde lucht om goed te kunnen groeien. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat oogsten tot wel 25% (in China het meest) kunnen toenemen als de gewassen in gezonde/zuivere lucht kunnen groeien. Gezonde lucht is niet alleen voor mensen beter, maar dus ook voor planten …Mooi dat we dit weten! Dus nu regelen dat de lucht nog sneller schoner wordt en blijft! Dat lijkt me een goede deal.

Dan iets compleet anders, maar er is ook wel verband met gezondere lucht. Ethiopië bindt de strijd aan met de sigaret en dat is heel goed nieuws, toch?! Er komen strengere wetten om mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het roken en uiteraard ook van het meeroken. Op veel plekken op de werkvloer en thuis zijn dit soort zaken nog niet goed geregeld en daar komt nu verandering in gelukkig. Hopelijk gaat deze wetgeving voor heel Afrika gelden, dat zou helemaal goed nieuws zijn.

Wat uiteindelijk ook voor schonere lucht moet gaan zorgen zijn warmtekachels die gebruik maken van ijzerpoeder. In Helmond (daar is ie weer) komt een proefproject, waarbij de kachel ijzerpoeder verbrandt en omzet in roestpoeder (daarbij komt veel warmte vrij dus) dat nadien weer kan worden omgezet in ijzerpoeder! Dit kan door gebruik te maken van waterstof en is dus een circulair proces, waarbij geen CO2 vrijkomt en veel minder stikstof dan bij kolen of gas. Zeker goed nieuws, zo’n kachel op ijzerpoeder, ik ben er blij mee.

Nog meer warmte, maar dan van een heel andere aard, namelijk menselijke warmte. Die krijg je van Special Olympics, de organisatie die al meer dan 50 jaar sportevenementen organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Die mensen worden er niet alleen fysiek en mentaal fitter van, het verbetert ook het zelfvertrouwen en daarmee ook het zelfbeeld! Geweldige organisatie, petje af voor deze mensen die dit jaar het nationale evenement organiseren in het Fanny Blankers Koen stadion in Hengelo van 10 tot en met 12 juni.

Dan een uitstapje naar Gent (nog steeds een hele mooie stad) waar studenten een nachtje kunnen doorblokken in Gentse woonzorgcentra. Van 18:00 tot 07:00 uur kunnen studenten er terecht om te studeren en tijdens de pauzes kunnen ze iets leuks doen met de bewoners (wordt rekening mee gehouden), zoals duo-fietsen (keileuk, doen we in Mierlo-Hout ook), rummikub spelen of tomaten water geven etc. etc. Wat een geweldig leuk idee! Ook daar worden we warmer van, toch!? Misschien behoort een borreltje drinken wat later op de avond ook tot de mogelijkheden mits de studie niet in gevaar komt. En tussen 24:00 en 07:00 toch maar de oudjes met rust laten.

Dan weer terug naar mijn regio waar er hoopvol nieuws is voor mensen met alvleesklierkanker (een vriendin van me is eraan overleden helaas). Patiënten die na een operatie in de gaten gehouden worden (continu) door middel van een app die de zorgverleners gebruiken, hebben veel minder kans op problemen en zelfs op overlijden. Wederom goed nieuws dus en het wordt nog beter. Ik las vorige week dat men in Amerika bij een mevrouw de kanker heeft weten terug te dringen zelfs. Het gaat de goede kant op met die kankeraanpak dus. We wisten het al: niks zo slim als ‘ne mens.

Dan een keertje naar Zweden waar er compleet ander Goed Nieuws is: een windmolen van hout. Lichter, minder CO2 en op te bouwen in modules (makkelijk met transport) en last but not least, hij gaat net zolang mee als de stalen variant. Knap gevonden en uiteraard van duurzaam geproduceerd hout.

Al met al weer volop goed nieuws. Genoeg ook om een beetje vrolijker van te worden. Ben ik ook geworden van Maartje uit Helmond, die mijn bijna blinde vriend Hans het stadsmuseum (ook in Helmond) heeft laten ‘zien’. En ook warm nieuws door zo’n aardig mens. (p.s. dit moest ik even kwijt terwijl het niet op de site staat)

Steun Goed Nieuws en Oekraïne.
Tot volgende week.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten