Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto iXimus via Pixabay

Om in de toekomst beter voorbereid te zijn op de uitbraak van een pandemie, zoals met COVID-19 het geval was, wordt in Nederland een nieuwe gespecialiseerde crisisorganisatie in het leven geroepen, een Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI). Deze nieuwe organisatie moet samen met de GGD’s de landelijke regie op de infectieziektebestrijding tijdens een pandemie versterken. De opzet van een duidelijke, landelijke aansturing zorgt er volgens het kabinet voor dat een toekomstige infectiecrisis slagvaardiger kan worden bestreden. Bijvoorbeeld doordat de opschaling voor het testen en vaccineren sneller kan gebeuren.

De LFI is een landelijke crisisorganisatie met twee taken:  

  • de voorbereiding op een toekomstige pandemie
  • de operationele aansturing van grootschalige infectieziektebestrijding.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Centrale regie en sturing in een landelijke gezondheidscrisis is belangrijk. Dat is een van de lessen die we hebben geleerd in de huidige pandemie. Daarom is het goed dat de LFI er nu komt, zodat de aanpak in een volgende crisis soepeler en slagvaardiger verloopt. Ik heb gemerkt dat hiervoor veel draagvlak is bij alle betrokken partijen en dat die ook de urgentie voelen om dit tot een gezamenlijk succes te maken.”

Snel opschalen

Het is de bedoeling dat de LFI -eind dit jaar start met haar voorbereidende rol op een toekomstige pandemie. Dit betekent dat zij aan de slag gaat om operationele zaken heel snel op te schalen bij een toekomstige pandemie. Denk hierbij aan het snel inzetten van callcentra of de inschakeling van logistieke diensten.  En ook aan een oefen- en trainingsprogramma en goed werkende ICT. Vanaf medio volgend jaar kan de LFI haar aansturende rol vervullen bij een mogelijke toekomstige pandemie.

GGD’s versterken

De instelling van de LFI is een onderdeel van de aanpak ‘pandemische paraatheid’ van het kabinet. Deze aanpak omvat een reeks maatregelen om beter voorbereid te zijn op een volgende pandemie en het Nederlandse paraatheidsniveau blijvend op een hoger niveau te krijgen en te houden. Een van de belangrijkste maatregelen is versterking van de GGD’s. Alleen in combinatie met deze versterkte infectieziektebestrijding bij de GGD’s kan de LFI haar rol vervullen. Zo is er voldoende capaciteit nodig (artsen en andere professionals), versterking van de informatievoorziening en ICT-infrastructuur.


Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro - het duurt maar een minuutje. Dank je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here