20-jarige Imke maakt speciale chocolaatjes voor kankerpatiënten die door chemo aan smaakverlies lijden
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto bulba1 via Pixabay

Imke Vogels is pas 20. Maar de jonge Brabantse uit Venhorst weet al wel wat ze wil: na haar afstuderen een eigen bedrijf opstarten in chocolaatjes maken, maar geen gewone chocolaatjes. Nee, aangepast in vorm en smaak. Voor kankerpatiënten wel te verstaan. In februari 2020 verloor Imke haar vader aan de gevolgen van kanker. Ze weet dus dat sommige kankerpatiënten aan de chemobehandelingen letterlijk en figuurlijk een nare smaak overhouden, een ‘metaalsmaak’, zoals ze het zelf noemt. Daarom willen deze mensen het liefste niets eten. Maar de chocolaatjes van Imke lusten ze wel. Graag zelfs. Daarvoor heeft ze nu al ‘Kusenknuf’ opgericht. Op YouTube vertelt ze erover.

Tijdens haar afstuderen voor de opleiding Food Innovation aan de Hogere Agrarische School (HAS) in ’s-Hertogenbosch koos ze ervoor om iets te ontwikkelen voor kankerpatiënten. Uit onderzoek is namelijk naar voren gekomen dat patiënten die chemotherapie krijgen veel last hebben van smaakaantasting. “Dat heeft een grote invloed op hun eetgenot. Eten staat in de top drie van de meest besproken onderwerpen op de oncologie-afdeling”, weet Imke.

Wat moeten ze eten?

Daarom vroeg ze aan diëtistes, patiënten en naasten wat zij missen. ”Patiënten weten niet goed wat ze moeten eten en de omgeving vindt het lastig om te bedenken wat ze moeten zeggen of geven. Alles voelt kwetsbaar. Door de chemo krijgen veel mensen zelfs last van wondjes in hun mond”, aldus Imke.
Een ‘genietmomentje’ voor kankerpatiënten tijdens of na hun chemo, dat idee ontstond in haar brein én vooral in haar hart. “Chocolaatjes die zijn aangepast in vorm en smaak, die je kunt geven om iemand een hart onder de riem te steken. Er staat een mooie tekst op de verpakking die te personaliseren is. Zo kun je iets speciaals doen voor een ander en patiënten kunnen genieten van iets dat is aangepast aan hun smaak. Dat kunnen ze goed gebruiken.’’

Dus sloeg Imke met haar afstudeerproject aan het experimenteren. Ze deed verschillende toevoegingen aan chocolade. “Voor de mensen die last hebben van smaakverlies, heb ik bijvoorbeeld extra zout of pit toegevoegd. Ik heb ook één variant waarbij je een prikkel in je mond krijgt. Een soort warmte. Dan heb je toch een gevoel in je mond. Ook al proef je niks, zo kan je toch iets van eetgenot ervaren.’’ Zo kunnen kankerpatiënten dus kiezen uit verschillende smaken. “De verandering in smaak is namelijk niet voor iedereen of in elke periode gelijk”, aldus Imke.
De chocolaatjes maakte ze heel dun en gaf ze afgeronde hoekjes. Imke: “Zo kunnen de mensen iets eten zonder zichzelf pijn te doen aan scherpe randjes.”
Imke, zelfverzekerd: ”Over een tijdje is mijn webshop af en ben ik klaar voor de verkoop. Daar kijk ik heel erg naar uit.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten