Vlaanderen schenkt geldsom aan universiteitsbibliotheek Kaapstad die in vlammen opging na bosbrand
bron: IPS - Afbeelding van Lubos Houska via Pixabay

Vlaams Minister President Jan Jambon heeft vandaag een bedrag van 50.000 euro gedoneerd aan de bibliotheek van de Universiteit van Kaapstad. Een jaar geleden legden hevige bosbranden in Zuid-Afrika de Jagger Bibliotheek in de as. 

Op 18 april 2021 woedden er hevige bosbranden op de Tafelberg waarbij onder meer Jagger Library, de bibliotheek van de universiteit van Kaapstad, werd vernield. Verschillende woonwijken moesten ook worden geëvacueerd.

In Jagger Library werden vele unieke en kostbare collecties bewaard. Zowel het vuur als het bluswater richtten een ravage aan. Uniek Zuid-Afrikaans erfgoed ging in de vlammen op, duizenden boeken en manuscripten werden vernield.

Move for Cape Town

KU Leuven bundelde daarop de krachten met andere Belgische universiteiten en bibliotheken, waaronder de Universiteit Gent, de Université Libre de Bruxelles, Université de Namur, Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Ze zamelden geld in voor de heropbouw van de collectie in Kaapstad. Hun actie ‘Move for Cape Town’ leverde 25.000 euro op, en de Vlaamse Regering verdubbelde dat bedrag, zodat in totaal 50.000 euro kon worden geschonken.

Minister President Jambon die met een Vlaamse delegatie op zending is in Zuid-Afrika, maakte vandaag tijd vrij om het bedrag officieel aan de universiteit te overhandigen. KU Leuven-rector Luc Sels was via videoverbinding aanwezig. Hij vertelde onder meer hoe de beelden van de brandende bibliotheek in Kaapstad meteen heel wat losmaakten aan zijn universiteit die zelf ooit tweemaal de bibliotheek in vlammen zag opgaan. “Met de verzamelde fondsen willen we vooral bijdragen aan de broodnodige digitaliserings- en conserveringsacties voor de getroffen collecties”, zei Sels.

“Bibliotheken, zeker universitaire, vormen mee het geheugen, het verhaal, het bewustzijn van een gemeenschap. Het verlies is nog schrijnender als het gaat over cruciale periodes in dat verhaal, zoals hier het geval was. Trouwens, ook in Vlaanderen waren we wat blij toen er internationale hulp kwam nadat de bibliotheek van de Leuvense universiteit tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernield”, sprak minister-president Jambon.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten