‘Brainportschool’ leert jongeren onderzoeken en ondernemen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Heerbeeck College

Het Heerbeeck College in Best (bij Eindhoven) is een school voor voortgezet onderwijs die   opleidingen mavo, havo en vwo (atheneum en gymnasium) aanbiedt. Maar ‘Heerbeeck’ is sinds 2014 ook een ‘Brainport School.’ Dat is een school die gericht en structureel werkt aan de ontwikkeling van 21st century skills en de verbinding met de omgeving. Een ‘Brainportschool’ werkt intensief samen met bedrijven in de regio om zo jongeren een onderzoekende en ondernemende houding aan te leren. Dit wordt gedaan door middel van inhoudelijke projecten met een levensechte context. Een daarvan is een heuse bedrijfsopdracht ‘Jonge Ondernemer.’

De leerlingen van 5 vwo en 4 havo splitsten zich daarvoor in groepjes van 8 om een bedrijf op te richten. Zo ontstonden 9 bedrijven met elk een eigen ondernemingsplan. Wat ze wilden ondernemen, mochten ze zelf kiezen. Daarna moeten ze ook alles zelf uitvoeren. Van het schrijven van een ondernemingsplan tot aan het ontwerpen van een eigen logo, de bouw van een website, de financiële administratie bijhouden en de productie, inkoop en verkoop natuurlijk. Het werkkapitaal vergaren ze door aandelen te verkopen en met de opbrengst ervan producten te verhandelen. Bij de laatste bedrijfsopdracht varieerden de producten van telefoonbenodigdheden tot kaarten en make-up. Net als elk ander bedrijf kregen de jonge student-ondernemers te maken met beperkingen door corona. Zodoende moesten zij inventief zijn om hun producten zoveel mogelijk aan de man te brengen. Hier zijn zij zeer goed in geslaagd, stelt de schoolleiding. ‘Gedurende het project hebben de bedrijven steeds de financiële administratie bijgehouden en aandeelhoudersvergaderingen georganiseerd. Door de bedrijfsopdracht hebben de leerlingen een goede indruk gekregen van de vele processen die in bedrijven spelen.’

Opbrengst gaat altijd naar een goed doel

En hun bedrijfsopbrengst was ook nog eens ruim 3300 euro! En wat deden ze met dit bedrag? Ze schonken het aan Teun Toebes, zelf oud-leerling van het Heerbeeck College, die zich met zijn stichting ‘sTeun en toeverlaat’ inzet voor een betere levenskwaliteit van mensen met dementie. Het bedrag komt ten goede aan de ‘Pauzemobiel’ van Teuns’ stichting. Met de door hem betitelde ‘Pauzemobiel’ wil Teun mensen met dementie trakteren op een dagje uit, door ze mee te nemen naar een omgeving die veel voor ze betekent en ze – samen met familie – letterlijk een ‘pauze’ te geven door even samen stil te staan bij de herinneringen. De auto valt op en het is een feestje om mee te rijden! Mensen komen op deze spectaculaire wijze buiten de muren van het verpleeghuis.

Meedoen in de samenleving

‘sTeun en toeverlaat’ is een stichting, opgericht door de jonge enthousiaste hbo-verpleegkundige en verpleeghuisbewoner Teun Toebes (1999). Met’ sTeun en toeverlaat’ vraagt Teun op een positieve manier aandacht voor het thema ‘meedoen in de samenleving’ en laat hij de veelzijdigheid van de zorg en de medemens zien. Dat doet hij door het maken en delen van beelden en verhalen die ontroeren en prikkelen én door het creëren van geluksmomenten.

Teun Toebes reageerde uiteraard enthousiast op de donatie door de leerlingen van zijn ‘oude’ school: “Ik bedank ze voor hun bijdrage aan een toekomst waarin mensen met dementie onderdeel blijven van de samenleving. Niet alleen fantastisch dat onze generatie zich voor hen inzet, maar vooral ook hard nodig.”

Voor onze eerder gepubliceerde artikelen over Teun Toebes en zijn Stichting ‘sTeun en toeverlaat’ klik op:

Student verpleegkunde (21) wint prijs voor zijn geluksmomenten aan de dementerende mensDementerenden op de catwalk – een unieke circulaire art-fashionshow

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten