Wonen in een omgeving die in balans is met de natuur en met elkaar
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Vereniging Ecodorp Klein Oers

In Veldhoven, gelegen naast Eindhoven en de vestigingsplaats van de multinationale chipsfabrikant ASML, komt een wijkje van 40 woningen. Niets bijzonders, zult u zeggen. Toch wel. Wonen en werken op basis van sociocratische besluitvorming in een omgeving die in balans is met de natuur en met elkaar. Dus de toiletinhoud composteren. Zowel de gemeente Veldhoven als ook de Woonstichting is zeer verheugd, stellen de initiatiefnemers in een persbericht.

De huizen worden opgetrokken in houtskelet in combinatie met strobalen. Aan de binnenkant worden ze afgewerkt met leem uit de directe omgeving. De gevelbekleding aan de buitenkant is ook van hout. De privétuintjes worden afgeschermd met groene en – als het kan – eetbare ‘schuttingen’, waarbij gedacht wordt aan klimframbozen. Er komt een gezamenlijke moestuin met kas volgens het permacultuurprincipe. En natuurlijk kippen en andere dieren, die op een voor hen zo prettig mogelijke manier mogen rondscharrelen.

Menselijke ontlasting draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid

En…de toiletinhoud wordt gecomposteerd, want in een spoeltoilet spoel je dagelijks kostbare grondstoffen en liters drinkwater weg, zeggen de toekomstige bewoners.  Door de menselijke ontlasting te composteren maken ze er straks op een veilige manier compost van. En die draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid van het wijkje, dat de naam ‘Klein Oers’ heeft gekregen

Een kleine ecologische voetafdruk

Het wijkje gaat bestaan uit 16 koopwoningen en 24 sociale huurwoningen, te verdelen in:

  • 5 grote langgevelhoeves
  • Een dorpshuis
  • Een centrale permacultuurtuin

In elke hoeve komen 8 woningen die bestaan uit:

  • 1 of 2 persoons levensloopbestendige woningen op de begane grond
  • 1 tot 3 persoons appartementen
  • 2 á 3 persoons tussenwoningen
  • 3 á 4 persoons gezins-hoekwoningen

Omdat wonen met een kleine ecologische voetafdruk om kleine huizen vraagt, zal het woonoppervlak daarom variëren van 50 m² voor één- of tweepersoonshuishoudens tot maximaal 92 m² voor een groot gezin.

“Mijn droom komt nu uit.”

Het initiatief voor het ecodorp startte al in 2016. Initiatiefnemer Cynthia van Schendel: “Ik ben gedurende al die jaren blijven geloven in de haalbaarheid van dit project. Mijn droom komt nu uit.” Van Schendel wil na Klein Oers nog meer vergelijkbare projecten laten volgen. ”Ik wil een duurzamer en socialer Nederland en streef naar meer verbondenheid, tussen mensen onderling en met de natuur.”
De Sociocratische Vereniging Ecodorp Klein Pers omschrijft haar visie en missie als volgt:
‘De mensheid leeft in harmonie met elkaar en neemt gezamenlijk verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de aarde en alle levensvormen die haar bewonen. Onze missie is daarbij te laten zien dat het mogelijk is dat mensen kunnen leven, wonen en werken in een omgeving die in balans is met de natuur en elkaar.’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten