Ondernemende student verkoopt duurzame kleding met een hoge sociale impact
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Bigger Picture Clothing

De Tilburg University Challenge is een wedstrijd voor ondernemende studenten aan Tilburg University. De wedstrijd biedt studenten de kans deel te nemen met hun innovatieve en ondernemende ideeën. Tijdens de challenge worden deze ideeën in co-creatie en onder begeleiding van coaches uit het bedrijfsleven uitgewerkt tot een haalbaar en winstgevend businessplan. In de afgelopen maanden hebben 84 teams gewerkt aan de ontwikkeling van een idee tot een bedrijfsidee en misschien zelfs een startup. De winnaars van de Ideation Award zijn Anouk van Anrooij en Daniel Gelsing voor hun gezonde, fruitige en kruidige drankje dat ook nog duurzaam is. De Business Ready Award én de Audience Award gingen naar Freek van Litsenburg, die met Bigger Picture Clothing kleding verkoopt die zowel duurzaam in productie is als een hoge sociale impact heeft.

Anouk van Anrooij en Daniel Gelsing hebben de limonadedrank AnDa ontwikkeld. Het drankje moet een het gat in de markt opvullen van alcoholhoudende dranken enerzijds en 0,0 % drankjes anderzijds die vaak veel suiker bevatten. AnDa is een kruidig en fruitig drankje in de vorm van poeder of siroop dat suikervrij is en uit natuurlijke producten bestaat. Duurzaam, gezond én circulair dus. De jury vond hun idee overtuigend. ‘Het is gebaseerd op goed onderzoek. Het team staat open voor verandering en geïnteresseerd in duurzaamheid’. Anouk van Anrooij (Master Strategic Management: Entrepreneurship) nam de prijs van 2000 euro ontvangst.

‘It is already business.’

Freek van Litsenburg van Bigger Picture Clothing was de gelukkige winnaar van zowel de Business Ready Award als de Audience Award. Bigger Picture Clothing biedt een antwoord op de vervuilende kledingindustrie en op de kledingindustrie die weliswaar zegt duurzamer te produceren, maar waarvoor het voor de consument niet zichtbaar is op welke wijze en in welke mate dit geschiedt. Big Picture Clothing verkoopt duurzame kleding met een hoge sociale impact, die 100% transparant is voor de consument. De negatieve impact op het milieu wordt geminimaliseerd door een toeleveringsketen te creëren die duurzaam is. De sociale impact wordt gemaximaliseerd door te zorgen voor schoon drinkwater, onderwijs e.d. De jury was zeer enthousiast over dit plan, dat meer is dan een plan ‘It is already a business!’ Ze prees het enthousiasme en de zelfverzekerdheid van Freek. Freek van Litsenburg (Master Strategic Management: Consultancy) nam de prijs van respectievelijk 3000 en 1000 euro in ontvangst. Daarnaast krijgt hij een jaar lang gratis kantoorruimte in Tilburg en gratis advies van mensen die iets voor hem en zijn bedrijf kunnen betekenen. En daar kan hij wel wat mee, want ideeën heeft hij genoeg, maar waar het vaak aan ontbreekt bij een startend bedrijfje, is geld.

Productie moet zo min mogelijk belastend zijn voor onze planeet

In de zomer van 2020 nam de Eindhovense student en ondernemer een pauzejaar van zijn studie Strategisch Management aan Tilburg University. Hij dacht een concept uit voor een bedrijfje met duurzame kleding: het moest zo min mogelijk belastend zijn voor onze planeet en tegelijk goed zijn voor mensen: achter elk verkocht product zit een goed doel. Aan het Eindhovens Dagblad vertelt hij: “Stel je koopt een shirtje, daar hangt dan een donatie aan een van onze projecten aan vast.”
Van de huidige collectie van Bigger Picture Clothing worden nu twee projecten ondersteund. “Per kledingstuk dat verkocht wordt gaat 1000 liter schoon drinkwater naar ons project in Ethiopië en Tanzania. Dat doen we samen met Made Blue. Wij maken dan het geld over naar dat bedrijf en zij hebben het netwerk en de mogelijkheden om dat waterproject te realiseren.”
Het tweede project is voor Ivoorkust: hiervoor werkt Freek samen met Stichting Albinisme in Afrika; er wordt gratis zonnebrand uitgedeeld aan mensen met albinisme.

“We blijven voortdurend leren.”

Freek is niet van plan op zijn lauweren rusten nu hij met zijn ondernemerschap is bekroond. Het laatste vak voor zijn master Strategisch Management gaat hij de komende maanden afronden, en tegelijk zet hij Bigger Picture Clothing voort. De kleding – die hij ook nog eens zelf ontwerpt en die in Portugal geproduceerd wordt – is alleen online te koop. “Het runnen van een webshop is ook een grote uitdaging. En je moet niet alleen zorgen dat mensen op de website terecht komen maar ook nog eens overtuigen dat ze overgaan tot een aankoop. We blijven voortdurend leren.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten