Artificiële intelligentie ziet aan je ogen hoe het met je hart gesteld is
bron: IPS - Afbeelding van bstad via Pixabay

Wetenschappers hebben een systeem ontwikkeld waarbij met kunstmatige intelligentie (KI) aan een oogscan valt af te leiden of iemand een verhoogd risico heeft op hartfalen.

Zelfs de routinescans die mensen vaak laten maken bij een bezoek aan de opticien of een oogkliniek volstaan om het risico op bijvoorbeeld een hartaanval te identificeren.

Het zijn de veranderingen in de kleine bloedvaten in het netvlies die volgens artsen indicatoren zijn van een vaatziekte, waaronder problemen met het hart.

Het internationale onderzoek, waaraan ook de universiteit van Leuven meedeed, werd geleid door de Universiteit van Leeds in het VK. Via deep learning-technieken werd een AI-systeem ontwikkeld om automatisch netvliesscans te lezen. Mensen die met grote zekerheid binnen het jaar een hartaanval zouden krijgen, konden zo worden geïdentificeerd.

Deep learnig

Deep learning is een complexe reeks algoritmen waarmee computers patronen in data kunnen identificeren en voorspellingen leren maken. Met het nieuw ontwikkelde KI-systeem kan de pompefficiëntie van de linker hartkamer, een van de vier kamers van het hart, worden ingeschat op basis van de netvliesscans. Een vergrote hartkamer kan wijzen op een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Deze informatie, in combinatie met basisgegevens over de patiënt zoals de leeftijd en het geslacht, stelt het KI-systeem in staat om een voorspelling te doen over het risico op een hartaanval in de daaropvolgende twaalf maanden.

Revolutionair

In Nature Machine Intelligence schrijven de onderzoekers dat het systeem een accuraatheid heeft tussen 70 en 80 procent om hartkwalen op te sporen.

Cardiovasculaire ziekten, waaronder hartaanval, zijn wereldwijd een van de meest voorkomende doodsoorzaken. “Deze techniek opent de mogelijkheid tot een revolutionaire nieuwe manier van screenen”, reageert Alex Frangi van de universiteit van Leeds. “Het systeem kan ook werken om hartkwalen in een vroeg stadium op te sporen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten