De echo van Cor – Toffe uitvinding: een ‘camionneke’ op zonne-energie!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Toffe uitvinding: een ‘camionneke’ op zonne-energie!

De cartoon over goede voornemens past natuurlijk heel goed bij dit moment. Persoonlijk heb ik niet zoveel met het maken van allerlei ‘goede voornemens‘ bij gelegenheid van de jaarwisseling. Ik probeer door het jaar heen gewoon mijn best te doen: niet roken, niet te veel eten, niet te veel drinken, genoeg bewegen, milieubewust zijn en niet andermans lief begeren. Dan komen we al een heel eind!

Een goed bericht komt uit Eindhoven: studenten van de TU/E hebben zelf een onbemand zonnevoertuig (de Antarctica Rover) ontworpen. Dit ‘camionneke’ op zonne-energie moet klimaatonderzoek op het koudste en meest afgelegen continent duurzamer en gemakkelijker maken. Zelf lekker in de iglo en het karretje doet het werk. Toffe uitvinding! Als oud diepvriesspecialist had ik zo’n karretje ook wel gewild, zeker als het ook kan orderpicken!?

Nog meer Goed Nieuws uit de Metropool Brainport Eindhoven (wat een naam, ook al internationaal): internationalisering van het onderwijs. Een klaslokaal waar kinderen uit alle hoeken van de wereld samen les krijgen, dan ben je pas echt voorbereid op je toekomst!

En dat is zeker niet het laatste Goede Nieuws uit de regio Eindhoven (makkelijker toch): technologiebedrijf Xeltis maakt vaattransplantaten en hartkleppen die in het lichaam veranderen in levende kleppen en bloedvaten. Dat noem ik nog eens Bijzonder met een grote B!! De hartklep bestaat uit materiaal dat zelfhelende eigenschappen heeft. Het lichaam giet onze hartklep als het ware vol met lichaamseigen cellen en breekt het ingebrachte materiaal tegelijkertijd af. Super, superknap! Een dikke 12 punten!

En het houdt maar niet op in Eindhoven: de veilige vastestofbatterij is in aantocht van het bedrijf LionVolt! Een batterij, die 4 keer beter is: kan niet in brand vliegen of exploderen, licht in gewicht, razendsnel opgeladen en een lange levensduur. Kijk maar weer eens, niks zo slim als ‘ne mens. Daar gaan we nog veel van horen, daar staan de autojongens wel voor in de rij, alweer een 10 met een griffel.
En mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Nederlandse regering (150 miljoen) om het vervoer schoner en slimmer te maken. De overheid krijgt van mij ook eens een complimentje, maar dan mag de subsidie op schone auto’s natuurlijk niet verdwijnen!

Dan nu een paar klimaatberichten. Peking voldeed in 2021 voor het eerst aan haar ‘eigen’ luchtkwaliteitsnormen. De lokale ‘milieu–activisten’ zien enorme vooruitgang (de helft van wat de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert!), alleen in andere steden is het nog dag en nacht ‘smog’. China is sowieso niet mijn favoriete land met dat ‘aparte’ regime (mochten jullie niets meer van me horen dan is dit de reden misschien wel), dus de vooruitgang op klimaatgebied in China geef ik geen ruime voldoende!

Beter nieuws hebben mijn buren uit Vlaanderen: de doelstellingen op het gebied van zonne-energie (300 megawatt tussen 2021 en 2025) worden gehaald. Dat noem ik wel Goed Nieuws, zeker omdat ik de Vlamingen wel vertrouw in dit soort zaken. Goed gedaan Vlaanderen!

Ook de Belgische Noordzee is goed bezig en wel met de Windparken. 399 Windturbines leveren bijna 2300 megawatt aan stroom. Dat is voor 2 miljoen huishoudens (en voor 20 miljoen diepvriezers, daar ben ik tenslotte van). Ook hier geef ik mijn ‘douze points’ voor.

Door al die mooie initiatieven telde Vlaanderen ook nog eens 10 % minder werkzoekenden. Dat is een mooi bijkomend voordeel. Hopelijk blijft dat de komende jaren zo. De verwachting is natuurlijk van wel door de ook in België toenemende vergrijzing, net zoals in Nederland.

We eindigen met heel mooi Goed Nieuws uit Israël waar ze niet alleen met de vaccinaties vooroplopen t.o.v. veel landen! Homokoppels komen voortaan ook in aanmerking voor het draagmoederschap, kijk dat is ook vooruitgang. Niet alleen heterostellen en alleenstaande vrouwen, maar ook homostellen (mannen en vrouwen) kunnen dus voortaan kinderen krijgen via draagmoederschap. Daar kunnen veel ‘dictatorbestuurde’ landjes nog wat van leren. Chapeau …

Lieve mensen:
tot volgende week en denk aan je goede voornemens (zie hierboven).

Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten